Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Trump a Si Ťin-pching telefonicky hovorili o obchodnej dohode

Americký prezident Donald Trump, archívna foto.. Foto: TASR/AP

Čínsky prezident podľa agentúry Sinchua vyjadril znepokojenie v súvislosti s nedávnymi vyjadreniami a krokmi USA ohľadom Taiwanu, Hongkongu, Ujgurskej autonómnej oblasti a Tibetu.

Washington 21. decembra (TASR) - Americký prezident Donald Trump v piatok absolvoval s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom telefonický rozhovor, v ktorom sa venovali aj vyriešeniu obchodnej vojny medzi USA a Čínou, informovala agentúra AFP.

Trump rozhovor označil za "veľmi dobrý". Čínska agentúra Sinchua napísala, že Si Ťin-pching privítal posun dosiahnutý v súvislosti s obchodnou dohodou.

Čína 13. decembra oznámila, že obe krajiny súhlasili s textom prvej fázy obchodnej dohody, ktorá zahŕňa aj zrušenie niektorých ciel. Na základe toho sa podľa AFP očakáva, že Čína zvýši dovoz amerických poľnohospodárskych a iných produktov, zatiaľ čo Washington zníži clá na výrobky dovážané z Číny.

Trump na Twitteri uviedol, že Čína už začala rozsiahle nákupy amerických poľnohospodárskych výrobkov, čo je v súlade s dohodou. Prezident však podľa AFP neuviedol termín, kedy bude "prvá fáza" dohody podpísaná.





Čínsky prezident podľa agentúry Sinchua vyjadril znepokojenie v súvislosti s nedávnymi vyjadreniami a krokmi USA ohľadom Taiwanu, Hongkongu, Ujgurskej autonómnej oblasti a Tibetu. Správanie USA podľa jeho vyjadrení zasahuje do vnútorných záležitostí Číny a škodí jej záujmom.

Trump v tweete napísal, že s čínskym prezidentom hovorili aj o Severnej Kórei i Hongkongu.

Americký kongres vrátane Trumpovej Republikánskej strany sa kriticky vyjadruje k úsiliu Číny potlačiť protesty v Hongkongu. Republikáni i demokrati sú takisto znepokojení situáciu v súvislosti s utláčaním moslimskej menšiny Ujgurov v severozápadnej časti Číny.