Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Trump aj Bolton trvajú na tom, že USA zostrelili iránsky dron

Demonštranti držia nápis Nie vojne pred Bielym domom vo Washingtone. Americký prezident Donald Trump uviedol na Twitteri, že Teherán urobil "veľmi veľkú chybu", keď zostrelil americký dron. Foto: TASR/AP

Trump už vo štvrtok oznámil, že plavidlo amerických námorných síl USS Boxer zostrelilo iránsky bezposádkový stroj, ktorý ohrozoval túto vojnovú loď, keď práve vplávala do Hormuzského prielivu.

Washington 19. júla (TASR) - Americký prezident Donald Trump trvá na tom, že Spojené štáty zostrelili vo štvrtok v Hormuzskom prielive iránsky dron, ktorý sa priblížil k lodi amerického vojenského námorníctva. Trump sa takto vyjadril v piatok v Oválnej pracovni Bieleho domu, informovala agentúra AFP. Zároveň pripomenula, že Teherán zostrelenie svojho dronu poprel.

"Niet o tom pochýb, nie... zostrelili sme ho," povedal Trump.

Jeho slová potvrdil aj poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Bolton: "Niet pochýb o tom, že to bol iránsky dron".

Trump už vo štvrtok oznámil, že plavidlo amerických námorných síl USS Boxer zostrelilo iránsky bezposádkový stroj, ktorý ohrozoval túto vojnovú loď, keď práve vplávala do Hormuzského prielivu.

Dron bol "okamžite zničený" po tom, ako sa k lodi USS Boxer priblížil na približne 900 metrov, spresnil Trump.

Iránska armáda následne v piatok poprela, že USA zostrelili jeden z jej dronov, a dodala, že všetky jej bezpilotné lietadlá sa "bezpečne vrátili" na svoje základne.

Zostrelenie dronu poprel aj námestník iránskeho ministra zahraničných vecí Abbás Arakčí. Naznačil tiež, že Spojené štáty si zrejme "omylom" zostrelili vlastné bezpilotné lietadlo.

K najnovšiemu sporu medzi USA a Iránom, došlo po tom, ako Teherán minulý mesiac zostrelil americký prieskumný dron. Podľa Teheránu totiž letel v iránskom vzdušnom priestore, ale toto tvrdenie USA popreli.