Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Trump čelí za video kritike Bieleho domu

Na archívnej snímke bývalý americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Predmetné video bolo z Trumpovho účtu na jeho sociálnej sieti Truth Social v utorok, teda deň po zverejnení, stiahnuté.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 21. mája (TASR) - Biely dom v pondelok odsúdil video, v ktorom je zobrazený falošný novinový titulok o "zjednotenej ríši (unified reich)" po víťazstve Donalda Trumpa v tohtoročných prezidentských voľbách. TASR o tom informuje podľa utorkovej správy agentúry AFP.

"Čo sa stane po tom, ako Donald Trump vyhrá. Čo čaká Ameriku?" pýta sa hlas v 30 sekundovom videu. Následne sú zobrazené fiktívne titulky novín, ktoré hovoria o prosperite v Spojených štátoch. Medzi titulkami ako "Ekonomika prekvitá!" sa zobrazí aj titulok, ktorý spomína "vytvorenie zjednotenej ríše", pričom obsahuje nemecké slovo reich.

Hoci vo videu nie sú priamo spomenutí nacisti, slovo "reich" sa bežne používa v spojitosti s nacistickým Nemeckom vedeným Adolfom Hitlerom. Vo videu je však v textoch spomenutá prvá svetová vojna, a preto je podľa AFP možné, že titulok odkazuje na zjednotenie Nemecka v roku 1871.

Volebná kampaň Trumpovho oponenta amerického prezidenta Joea Bidena obvinila Trumpa z používania antisemitských myšlienok. Biely dom zase uviedol, že akýkoľvek obsah, ktorý zobrazuje nacistické Nemecko, je "odporný".

Predmetné video bolo z Trumpovho účtu na jeho sociálnej sieti Truth Social v utorok, teda deň po zverejnení, stiahnuté.

Hovorkyňa Trumpovej prezidentskej kampane Karoline Leavittová uviedla, že nejde o oficiálne kampaňové video a slovo reich v ňom bolo použité neúmyselne. "Nie je to kampaňové video. Bolo vytvorené náhodným účtom a zdieľal ho zamestnanec, ktorý si slovo nevšimol," povedala.

Video bolo zverejnené v čase, keď sa Trump snaží vytvoriť obraz, že Bidenovi sa nedarí potlačiť antisemitizmus v čase zvýšeného napätia spôsobeného vojnou v Pásme Gazy.

Hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová uviedla, že očakáva, že k videu sa počas predvolebného podujatia v New Hampshire vyjadrí aj samotný Biden.

Trump pritom v minulosti opakovane použil rétoriku, ktorá odráža nacistickú ideológiu. Svojich domácich oponentov napríklad označil za "háveď" a uviedol, že migranti "trávia krv" Spojených štátov, pripomína AFP.

Na Trumpove antisemitské správanie pritom poukázala aj Bidenova kampaň. Video je podľa nej súčasťou vzorca, v rámci ktorého Trump chváli diktátorov a opakuje antisemitské vyjadrenia.