Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Trump čelil kritike za vyjadrenia o zrušení častí ústavy

Bývalý americký prezident Donald Trump, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Najväčšie americké technologické spoločnosti obvinil z úzkej spolupráce s demokratmi. Zakladatelia USA podľa jeho vyjadrení nechceli a netolerovali by "falošné a podvodné voľby".

Washington 4. decembra (TASR) - Bývalý americký prezident Donald Trump v nedeľu čelil kritike z radov demokratov i republikánov po tom, ako žiadal zrušenie častí americkej ústavy s cieľom dosiahnuť zrušenie výsledkov prezidentských volieb z novembra 2020. TASR správu prevzala z agentúry AP.

"Rozsiahly podvod tohto druhu berie do úvahy zrušenie všetkých pravidiel, nariadení a článkov, dokonca aj tých, ktoré sa nachádzajú v ústave," napísal Trump v sobotu na svojej sociálnej sieti Truth Social. Najväčšie americké technologické spoločnosti obvinil z úzkej spolupráce s demokratmi. Zakladatelia USA podľa jeho vyjadrení nechceli a netolerovali by "falošné a podvodné voľby".

Vo voľbách v novembri 2020 zvíťazil Trumpov súper, kandidát Demokratickej strany Joe Biden, ktorý sa stal novým prezidentom USA.

Novozvolený líder demokratov v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu Hakeem Jeffries v nedeľu Trumpovo vyjadrenie označil za čudné a krajné. Republikáni si podľa jeho slov budú musieť vybrať, či budú aj najďalej prijímať Trumpove protidemokratické názory.

Hovorca Bieleho domu Andrew Bates vo vyjadrení uviedol, že Ústava Spojených štátov amerických je nedotknuteľný dokument, ktorý už viac než 200 rokov zaručuje, že v USA majú prevahu sloboda a zásady právneho štátu.