Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Trump chce nezávislého vyšetrovateľa dokumentov zhabaných v jeho sídle

Na snímke bývalý prezident USA Donald Trump zdvíha ruku počas odchodu z Trump Tower 10. augusta 2022 v New Yorku. Foto: TASR/AP

Vyšetrovatelia FBI si začiatkom augusta odniesli z Trumpovho floridského sídla 11 súborov tajných dokumentov vrátane prísne tajných záznamov.

Washington 23. augusta (TASR) - Právnici bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa požiadali v pondelok federálneho sudcu, aby zabránil Federálnemu úradu pre vyšetrovanie (FBI) v pokračovaní skúmania dokumentov zhabaných tento mesiac pri domovej prehliadke v Trumpovom sídle na Floride, kým nebude vymenovaný nestranný osobitný vyšetrovateľ. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Exprezidentovi právnici v žiadosti sudcovi uviedli, že sada dokumentov skonfiškovaných pred dvoma týždňami v Trumpovom sídle Mar-a-Lago je "pravdepodobne" chránená výsadou mlčanlivosti.

Vyšetrovatelia FBI si začiatkom augusta odniesli z Trumpovho floridského sídla 11 súborov tajných dokumentov vrátane prísne tajných záznamov.

Letecký pohľad na sídlo bývalého prezidenta Donalda Trumpa Mar-a-Lago je možné vidieť v stredu 10. augusta 2022 v Palm Beach na Floride.
Foto: TASR/AP


V zverejnenom súdnom príkaze o domovej prehliadke v Trumpovom sídle sa uvádza, že razia súvisela okrem iného s podozreniami z porušenia zákona o špionáži, konkrétne z nezákonného uchovávania tajných vojenských dokumentov. Americkí prezidenti totiž musia podľa zákona odovzdať všetku svoju písomnú komunikáciu a dokumenty Národnému archívu.

Denník The Wall Street Journal napísal, že medzi 20 škatuľami s predmetmi, ktoré odniesli agenti FBI, boli zväzky fotografií, ako aj rukou napísaný príkaz na udelenie milosti spojencovi bývalého prezidenta Rogerovi Stoneovi.

Exprezident vyslovil obavy, že keďže sám nebol v čase razie doma a nemohli byť pri nej prítomní ani jeho právnici, FBI tam mohla "podstrčiť nejaké dôkazy". Trump tvrdí, že vyšetrovanie je motivované politicky.