Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Trump chce žalobou zabrániť zverejneniu dokumentov o útoku na Kapitol

Donald Trump, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Trump vo svojej žalobe podanej na súd pre dištrikt Columbia tvrdí, že na materiály, ktoré žiada kongresová komisia, sa vzťahuje právna doktrína známa ako výsada výkonnej moci.

Washington 19. októbra (TASR) - Bývalý americký prezident Donald Trump podal žalobu na osobitný výbor pre vyšetrovanie útoku na budovu Kapitolu vo Washingtone zo 6. januára tohto roku, keď dav exprezidentových stúpencov vtrhol do budovy Kongresu.

Ako informovala agentúra AP, Trump svojou súdnou žalobou napadol rozhodnutie svojho nástupcu v Bielom dome, prezidenta USA Joea Bidena, ktorý odobril zverejnenie dokumentov týkajúcich sa týchto bezprecedentných udalostí v novodobých dejinách Spojených štátov.

Trump tomu chce zabrániť a vo svojej žalobe podanej na súd pre dištrikt Columbia tvrdí, že na materiály, ktoré žiada kongresová komisia, sa vzťahuje právna doktrína známa ako výsada výkonnej moci, ktorá chráni dôvernosť niektorých komunikátov medzi predstaviteľmi Bieleho domu.

Agentúra Reuters dodala, že touto žalobou sa Trump domáha vydania predbežného opatrenia proti žiadosti výboru o poskytnutie materiálov súvisiacich s udalosťami zo 6. januára.

Mnoho právnych expertov podľa agentúry Reuters uviedlo, že Trump ako bývalý prezident nemôže zákonne využívať výsady výkonných predstaviteľov na blokovanie predvolaní vydaných parlamentným výborom.

Výbor pre vyšetrovanie udalostí zo 6. januára sa chce v rámci svojho vyšetrovania dostať k dokumentom, ktoré by pomohli ozrejmiť, ako dav Trumpových stúpencov v daný deň zaútočil na budovu Kapitolu vo Washingtone v snahe zastaviť potvrdenie Bidenovho víťazstva v prezidentských voľbách.

Výbor skúmajúci útok na Kapitol doposiaľ vydal dve série predvolaní na svedecké výpovede: zameral sa na plánovačov zhromaždenia, ktoré prerástlo do útoku na Kongres, a niekdajších spolupracovníkov Trumpa a predstaviteľov jeho vlády.

Medzi predvolanými osobami bol aj Trumpov politický stratég Steve Bannon, ktorý však odmietol poskytnúť svoje svedectvo, kým súd alebo rokovania s vyšetrovacím výborom nevyriešenia Trumpovo uplatnenie výsady výkonnej moci, dodal Reuters.

V reakcii na to osobitný výbor minulý týždeň oznámil, že formálne požiada americké ministerstvo spravodlivosti, aby vznieslo obvinenie voči Bannonovi za jeho vyhýbanie sa predvolaniam.

Začiatkom októbra prezident Biden poveril Národný archív - vládnu agentúru, ktorá uchováva aj záznamy z Trumpovho prezidentského obdobia -, aby odovzdal prvú časť dokumentov požadovaných výborom.

Vytvorenie osobitného výboru na vyšetrovanie útoku na budovu Kapitolu vo Washingtone schválila Snemovňa reprezentantov Kongresu Spojených štátov začiatkom júla. Cieľom jej činnosti je preskúmať úlohu exprezidenta Trumpa pri nepokojoch, účasť pravicových skupín a možné zlyhania v oblasti bezpečnostných opatrení, ktoré stovkám ľudí umožnili vniknúť do priestorov Kapitolu a ohrozovať zákonodarcov oboch komôr Kongresu. V súvislosti s nepokojmi v Kapitole zadržali takmer 600 ľudí.