Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Trump: Čína súhlasila s odstránením vysokých ciel na autá z USA

Americký prezident Donald Trump, archívne foto. Foto: TASR/AP

V prípade, že to Čína zrealizuje, bude to znamenať výraznú podporu pre automobilky v USA, ktoré doplatili na vzájomné sankčné opatrenia USA a Číny v júli tohto roka.

Washington 3. decembra (TASR) - Americký prezident Donald Trump uviedol, že Čína je pripravená znížiť a odstrániť vysoké dovozné clá na americké autá. To by znamenalo výraznú pomoc napríklad pre výrobcu elektromobilov Tesla.

Trump na Twitteri v nedeľu (2. 12.) uviedol, že "Čína súhlasila, že zníži a odstráni clá na autá dodávané do Číny z USA. V súčasnosti dosahujú 40 %".

V prípade, že to Čína zrealizuje, bude to znamenať výraznú podporu pre automobilky v USA, ktoré doplatili na vzájomné sankčné opatrenia USA a Číny v júli tohto roka. Po zavedení vysokých dovozných ciel zo strany Washingtonu Čína odpovedala odvetnými krokmi, ktorých súčasťou boli aj dovozné clá na autá vyrábané v USA. Tie zvýšila na 40 %. V rovnakom čase pritom vo všeobecnosti znížila dovozné clá na osobné autá zo zahraničia na 15 %.

Najviac na to doplatila automobilka Tesla. Výrobca elektromobilov totiž dováža svoje autá na čínsky trh práve z USA.

Vplyv ciel sa odrazil aj na výsledkoch predaja Tesly na čínskom trhu za október. Podľa informácií čínskeho automobilového združenia predala Tesla v októbri na najväčšom automobilovom trhu sveta len 211 áut. V porovnaní s októbrom 2017 to znamená pokles predaja o 70 %.