Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Trump: Intenzívne útoky americkej armády na Taliban budú pokračovať

Americký prezident Donald Trump, archívna foto Foto: TASR/AP

Trumpovo vyhlásenie zaznelo päť dní po tom, ako americký prezident nečakane oznámil ukončenie mierových rozhovorov s Talibanom, ktoré mali prispieť k urovnaniu dlhoročného konfliktu v Afganistane.

Washington 11. septembra (TASR) - Americký prezident Donald Trump v stredu avizoval pokračovanie intenzívnych útokov americkej armády na ciele afganského povstaleckého hnutia Taliban. Uviedol to na spomienkovom podujatí k 18. výročiu teroristických útokov z 11. septembra 2001 v Pentagóne.

Trumpovo vyhlásenie zaznelo päť dní po tom, ako americký prezident nečakane oznámil ukončenie mierových rozhovorov s Talibanom, ktoré mali prispieť k urovnaniu dlhoročného konfliktu v Afganistane. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

Každoročná minúta ticha venovaná obetiam útokov z 11. septembra 2001 sa v Pentagóne zvyčajne začína o 09.37 h miestneho času (15.37 h SELČ), čo je čas, keď pred 18 rokmi narazilo do budovy Pentagónu lietadlo. Tento rok sa však začala o desať minút neskôr v dôsledku prezidentovho meškania. V Pentagóne Trumpa privítal minister obrany Mark Esper. Šéf Bieleho domu následne položil veniec kvetov na pamätník obetí útokov.

Podľa Trumpa americké ozbrojené sily v priebehu posledných štyroch dní útočia na Taliban tvrdšie než kedykoľvek v minulosti. Zintenzívnenie útokov prezident podľa vlastných slov nariadil po ukončení mierových rokovaní.

O zrušení mierových rozhovorov rozhodol Trump v sobotu v reakcii na bombový útok v Kábule z 5. septembra, pri ktorom zahynulo 12 ľudí vrátane amerického vojaka. K útoku sa prihlásil Taliban.

Ešte v pondelok Trump označil rokovania s Talibanom za "mŕtve" a oznámil, že americké sily zintenzívnili boj proti afganským povstalcom. Pokračovanie boja proti americkým silám avizoval aj Taliban.

Ostáva nejasné, či sa mierové rokovania medzi USA a Talibanom ešte obnovia. Trump chce z Afganistanu stiahnuť približne 5000 zo 14.000 amerických vojakov. Od začiatku tohto 18 rokov trvajúceho konfliktu ich tam zahynulo vyše 2400.