Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Trump je zo zatknutia svojho exporadcu Bannona nepokojný

Donald Trump, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Trumpov exporadca Bannon je obvinený z toho, že spolu s troma ďalšími ľuďmi okradol darcov online zbierky peňazí s názvom We Build The Wall, teda Staviame múr.

Washington 20. augusta (TASR) - Americký prezident Donald Trump v reakcii na zatknutie svojho bývalého poradcu Stevea Bannona vo štvrtok povedal, že má z toho veľmi zlé pocity, ale nevie nič o organizácii, s ktorou Bannon podľa obžaloby zneužil zbierku peňazí na výstavbu múru. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

"Podľa mňa je to naozaj smutný prípad," povedal Trump novinárom v Oválnej pracovni. "Neprišiel som s ním vôbec do kontaktu už roky, doslova roky," dodal.

Bannon je obvinený z toho, že spolu s troma ďalšími ľuďmi okradol darcov online zbierky peňazí s názvom "We Build The Wall", teda Staviame múr. Darcami boli Trumpovi podporovatelia a ich peniaze mali pomôcť postaviť múr na južnej hranici USA, ktorý má "zabrániť príchodu prisťahovalcov" z Mexika a ďalších krajín. Postavenie múru sľúbil Trump v roku 2016 vo svojej predvolebnej kampani, ktorú vtedy pripravil práve Bannon.

Obvinenia proti štvorici mužov sa nachádzajú v obžalobe na federálnom súde v newyorskej štvrti Manhattan. Píše sa v nej, že federálna prokuratúra obvinila Bannona a troch ďalších ľudí zo "zorganizovania plánu na oklamanie státisícov darcov" v súvislosti s online zbierkou peňazí, v ktorej sa zhromaždilo vyše 25 miliónov dolárov na vybudovanie múru popri južnej hranici Spojených štátov.
Steve Bannon.
Foto: TASR/AP

Podľa obžaloby Bannon sľúbil, že 100 percent darovaných peňazí bude využitých na projekt výstavby múru na hranici s Mexikom, ale obžalovaní spoločne využili státisíce dolárov spôsobom, ktorý nie je v súlade so zverejneným zámerom projektu. Nevyužili ich na stavbu, ale na svoj vlastný zisk.

V obžalobe sa ešte píše, že obvinení okrem iného sfalšovali faktúry, aby zakryli svoje skutočné činy.

Obvinenými sú Bannon, zakladateľ organizácie Brian Kolfage, Andrew Badolato a Timothy Shea, uviedla agentúra AFP.

Kolfage, 38-ročný muž žijúci na Floride, sa na začiatku zbierky zaviazal, že všetky vyzbierané peniaze pôjdu na múr a on si nevezme žiadne finančné vyrovnanie - ale podľa obžaloby si vzal vyše 350.000 dolárov na vlastné využitie a snažil sa to zatajiť.

Bannon (66) spustil zbierku so spoločníkmi v roku 2018 a vyše milióna dolárov od darcov prelial do neziskovej organizácie, ktorú mal pod kontrolou - a niektoré z týchto peňazí použil na osobné výdavky, uviedli prokurátori v obžalobe.

Ako píše AFP, pred Trumpovou prezidentskou kampaňou z roku 2016 riadil Bannon - drzý, agresívne konzervatívny hlas amerického nacionalizmu - krajne pravicový portál Breitbart News. Bannon stál potom aj za niekoľkými najspornejšími krokmi Trumpa, napríklad za zákazom vpustiť na územie USA niektorých cestujúcich zo zahraničia a za stiahnutím USA z Parížskej klimatickej dohody.

Bannona po jeho častých sporoch s inými predstaviteľmi v Bielom dome, a aj so samotným Trumpom, prepustili v auguste 2017.