Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Trump na Twitteri vyjadril podporu iránskemu ľudu

Donald Trump, archívna foto Foto: TASR/AP

Americký prezident Donald Trump vyzval iránsky režim, aby umožnil ľudskoprávnym skupinám monitorovať protesty v islamskej republike.

Washington/Teherán 12. januára (TASR) - Americký prezident Donald Trump vyzval iránsky režim, aby umožnil ľudskoprávnym skupinám monitorovať protesty v islamskej republike. Protesty prišli po tom, ako iránska vláda priznala, že tento týždeň omylom zostrelila ukrajinské dopravné lietadlo, píše agentúra AP.

Trump prostredníctvom sociálnej siete Twitter vyjadril podporu "odvážnemu, dlhodobo trpiacemu ľudu" Iránu po tom, ako sa stovky ľudí zišli na teheránskych univerzitách na protest proti oneskorenému vyhláseniu vlády, že Irán omylom zostrelil ukrajinské dopravné lietadlo, pričom zahynulo všetkých 176 osôb na palube.





Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo takisto vyjadril na Twitteri podporu iránskemu obyvateľstvu a skritizoval iránskeho najvyššieho duchovného ajatolláha Alího Chameneího i "klamstvá, korupciu a neohrabanosť" tamojšieho režimu.

Účastníci protestov sa dožadovali, aby boli činitelia, zapletení do raketového útoku, zbavení svojich pozícií a postavení pred súd. Polícia zhromaždenia rozohnala.

Podľa agentúry AFP sa v sobotu podvečer v centre Teheránu zišli pri budovách univerzít stovky študentov. Pokojný charakter pietneho aktu sa však zmenil, keď študenti začali skandovať slogany odsudzujúce "klamárov".

Tragédia lietadla si vyžiadala životy 176 ľudí, najmä Iráncov a Kanaďanov.

Študenti skandovali "deštruktívne" a "radikálne" slogany. Niektorí strhávali podobizne iránskeho generálmajora Kásema Solejmáního, ktorý prišiel o život 3. januára pri útoku amerického bezpilotného lietadla neďaleko letiska v irackej metropole Bagdad. Solejmání bol považovaný za jedného z najvplyvnejších predstaviteľov Iránu.

Iránske vedenie v sobotu priznalo, že ukrajinské lietadlo bolo zostrelené omylom. Plnú zodpovednosť za to prijal veliteľ vzdušných síl revolučných gárd brigádny generál Amír Alí Hádžízáde.