Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Trump navrhol za nového veľvyslanca USA v Berlíne Douglasa Macgregora

Americký prezident Donald Trump, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Nomináciu Macgregora ešte musí schváliť Senát, kde má Trumpova Republikánska strana väčšinu.

Washington 28. júla (TASR) - Prezident Spojených štátov Donald Trump navrhol v pondelok do funkcie amerického veľvyslanca v Nemecku Douglasa Macgregora, bývalého plukovníka armády USA. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na príslušné vyhlásenie Bieleho domu.

Macgregor je vojenský veterán, autor a poradca, ktorý je podľa Bieleho domu široko uznávaným odborníkom čo sa týka plánovania v oblasti ozbrojených síl. Spolupracoval s vrcholnými armádnymi predstaviteľmi a politickými lídrami z USA, Británie a Nemecka.

"Je častým komentátorom v rozhlase a televízii v záležitostiach národnej bezpečnosti a jeho publikácie o armádnych otázkach mali veľký vplyv na transformáciu pozemných síl Spojených štátov, jednotiek NATO a izraelských obranných síl," uviedol Biely dom vo vyhlásení.

Je zároveň otvoreným kritikom amerických vojenských operácií v Iraku a Afganistane. Publikoval viacero kníh - v roku 1989 vydal napríklad knihu o vzťahoch Nemeckej demokratickej republiky (NDR) a Sovietskeho zväzu počas studenej vojny.

Macgregor sa často objavuje na konzervatívnej stanici Fox News, ktorú obľubuje aj prezident Trump, poznamenala agentúra DPA.

Nomináciu Macgregora ešte musí schváliť Senát, kde má Trumpova Republikánska strana väčšinu.

Predchádzajúci veľvyslanec Spojených štátov v Nemecku, Richard Grenell, odstúpil z postu v júni po dvoch rokoch. Grenella v Nemecku dlhodobo kritizovali za jeho neochvejnú lojalitu voči prezidentovi Spojených štátov a jeho útočné výroky.