Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Trump: O obetiach operácií spravodajských služieb sa nebude informovať

Na archívnej snímke americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Šéf Bieleho domu sa zameral na časť Obamovho dekrétu, na základe ktorej mali civilné obete na životoch hlásiť samotné spravodajské služby, ako aj ministerstvo obrany.

Washington 7. marca (TASR) - Prezident Spojených štátov Donald Trump zrušil v stredu nariadenie svojho predchodcu Baracka Obamu, ktoré vyžadovalo zverejňovanie údajov o civilistoch usmrtených pri operáciách amerických spravodajských služieb mimo vojnových oblastí. Informovali o tom tlačové agentúry AP a DPA.

Šéf Bieleho domu sa zameral na časť Obamovho dekrétu, na základe ktorej mali civilné obete na životoch hlásiť samotné spravodajské služby, ako aj ministerstvo obrany. Oficiálny dôvod tohto Trumpovho rozhodnutia nebol oznámený.

Vláda mala príslušné správy predkladať každoročne do 1. mája. Už vlani však stanovenú lehotu nedodržala, pripomenula DPA.

V platnosti zostávajú ustanovenia, ktoré vyžadujú od ministerstva obrany oznamovať civilné obete v dôsledku vojenských operácií mimo oblasti bojov.

Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť vyhlásil, že vláda Spojených štátov je odhodlaná "minimalizovať v najvyššej možnej miere civilné obete a priznávať zodpovednosť, ak sa nanešťastie vyskytnú pri vojenských operáciách". Rozhodnutím Trumpa sa podľa neho odstraňujú "prebytočné" požiadavky, ktoré namiesto zvyšovania transparentnosti "skôr odpútavajú spravodajských profesionálov od ich primárnej misie".