Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Trump o verdikte Najvyššieho súdu: Boh urobil toto rozhodnutie

Na archívnej snímke bývalý prezident Spojených štátov Donald Trump. Foto: TASR/AP

Je to v súlade s ústavou. Právo (zakázať interrupcie) sa vrátilo tam, kde malo byť už dávno, povedal Trump pre stanicu Fox News, uviedla agentúra AFP.

Washington 24. júna (TASR) - Bývalý prezident Spojených štátov, republikán Donald Trump v piatok ocenil rozhodnutie Najvyššieho súdu USA, ktorý zrušil takmer 50 rokov starý rozsudok v prípade "Roeová verzus Wade". Sudcovia rozhodnutím zrušili legálne vykonávanie interrupcií na federálnej úrovni.

"Je to v súlade s ústavou. Právo (zakázať interrupcie) sa vrátilo tam, kde malo byť už dávno," povedal Trump pre stanicu Fox News, uviedla agentúra AFP.

Na otázku, či má Trump odkaz pre niektorého zo svojich priaznivcov, ktorý môže byť za vykonávanie interrupcií, exprezident uviedol, že toto je niečo, čo "v konečnom dôsledku bude fungovať pre každého".

Na otázku, či si myslí, že ako bývalý šéf Bieleho domu zohral úlohu pri zvrátení kľúčového rozsudku tým, že vymenoval do Najvyššieho súdu USA troch konzervatívnych sudcov, Trump odpovedal, že "Boh urobil toto rozhodnutie".