Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Trump obnovil mnohé americké sankcie proti Iránu

Donald Trump, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Trump zopakoval svoj postoj, že medzinárodná dohoda z roku 2015 o zmrazení iránskeho jadrového programu výmenou za zrušenie sankcií bola príšernou, jednostrannou dohodou.

Washington 6. augusta (TASR) - Prezident USA Donald Trump podpísal nariadenie, ktorým obnovil mnohé sankcie proti Iránu. Urobil tak tri mesiace po tom, čo odstúpil od historickej iránskej jadrovej dohody z roku 2015. Trump tvrdí, že Spojené štáty musia vyvíjať na Teherán "maximálny ekonomický tlak".

Americký prezident v pondelok vo vyhlásení zopakoval svoj postoj, že medzinárodná dohoda z roku 2015 o zmrazení iránskeho jadrového programu výmenou za zrušenie sankcií bola "príšernou, jednostrannou dohodou". Trump podľa tlačovej agentúry AP dodal, že vďaka nej iránsku vládu zaplavili peniaze, ktoré využíva na podnecovanie konfliktu na Blízkom východe.

Trump ďalej uviedol, že Spojené štáty vyzývajú všetky krajiny, "aby dali jasne najavo, že iránsky režim stojí pred voľbou: buď zmení svoje ohrozujúce, destabilizujúce správanie a znovu sa zapojí do svetovej ekonomiky, alebo bude pokračovať v ceste ekonomickej izolácie".

Šéf Bieleho domu varoval, že osoby, ktoré neprerušia väzby s iránskou ekonomikou, "riskujú kruté dôsledky" vyplývajúce z obnovených sankcií.