Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Trump označil útok na Kapitol za najväčšie hnutie v dejinách USA

Na archívnej snímke stúpenci amerického prezidenta Donalda Trumpa sa snažia dostať cez bariéry pred budovou Kapitolu vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Trumpovi prívrženci 6. januára 2021 vtrhli do sídla Kongresu vo Washingtone. Pri nepokojoch prišlo o život päť ľudí a desiatky utrpeli zranenia.

Washington 10. júna (TASR) - Bývalý americký prezident Donald Trump označil útok svojich stúpencov na washingtonský Kapitol zo 6. januára 2021 za najväčšie hnutie v dejinách USA. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

"Šiesty január nebol obyčajný protest; predstavoval najväčšie hnutie v dejinách našej krajiny s cieľom urobiť Ameriku opäť veľkou," uviedol Trump na svojej sociálnej sieti Truth Social.

Trumpovi prívrženci 6. januára 2021 vtrhli do sídla Kongresu vo Washingtone. Pri nepokojoch prišlo o život päť ľudí a desiatky utrpeli zranenia. Vyšetrovatelia tento útok označujú za vyvrcholenie Trumpovho niekoľkomesačného úsilia udržať si moc, píše AFP. Vo voľbách v novembri 2020 nad ním totiž zvíťazil súčasný prezident Joe Biden.

Vo štvrtok sa koná prvé verejné vypočutie v kauze útoku na Kapitol, ktoré sa zameria na Trumpových spolupracovníkov a členov jeho rodiny, pripomína agentúra Reuters.

Výbor Snemovne reprezentantov amerického Kongresu exprezidenta a ďalšie osoby z jeho okolia vyšetruje s cieľom určiť, do akej miery mali Trumpove pokusy o zvrátenie výsledkov volieb z roku 2020 vplyv na prejavy násilia v Kapitole, píše AFP. Trump toto vyšetrovanie označil za hon na čarodejnice.