Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Trump oznámil, že ruší stretnutie s Putinom počas summitu G20

Na archívnej snímke americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Trump tak reagoval na incident v oblasti Kerčského prielivu pri Krymskom polostrove z nedele 25. novembra, keď Rusko zadržalo tri ukrajinské lode aj s posádkami.

Washington 29. novembra (TASR) - Prezident USA Donald Trump vo štvrtok na Twitteri oznámil, že ruší stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktoré sa malo konať cez víkend na summite lídrov krajín zo skupiny G20 v Argentíne. Zrušenie oznámil čoskoro po tom, ako novinárov v Bielom dome informoval, že stretnutie s Putinom zrejme bude.

"Na základe skutočnosti, že lode a námorníci neboli z Ruska vrátení Ukrajine, som sa rozhodol, že pre všetky strany bude najlepšie zrušiť moje vopred dohodnuté stretnutie... s prezidentom Vladimirom Putinom v Argentíne. Teším sa na zmysluplnú schôdzku, len čo sa táto situácia vyrieši!" uviedol Trump na sociálnej sieti.

Trump tak reagoval na incident v oblasti Kerčského prielivu pri Krymskom polostrove z nedele 25. novembra, keď Rusko zadržalo tri ukrajinské lode aj s posádkami. Všetkých 24 členov posádok poslali ruské súdy do väzby.

Trump už vtedy pohrozil zrušením plánovaných rozhovorov s Putinom na summite G20.

Vo štvrtok v predchádzajúcich hodinách však tlačové agentúry vrátane AFP priniesli výrok Trumpa, že víkendový summit skupiny krajín G20 v Argentíne bude "veľmi vhodný čas" na stretnutie s Putinom. Stretnutie následne potvrdil Kremeľ a uviedol sobotňajší termín okolo 16.00 h SEČ. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dodal, že schôdzka by mala trvať takmer hodinu, ale "o dĺžke rozhovorov rozhodnú samotní prezidenti".