Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Trump oznámil, že sa nezúčastní na Bidenovej inaugurácii

Donald Trump, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Americký Kongres Bidenovo víťazstvo definitívne potvrdil v stredu. Trump dlhodobo odmietal prijať porážku a snažil sa podnikať kroky s cieľom zmeniť výsledky volieb.

Washington 8. januára (TASR) - Dosluhujúci americký prezident Donald Trump v piatok oznámil, že sa 20. januára nezúčastní na inaugurácii novozvoleného prezidenta Joea Bidena, informovala v agentúra AP.

"Pre všetkých, ktorí sa na to pýtajú; nechystám sa ísť na inauguráciu 20. januára," napísal Trump v piatok na Twitteri.

Demokrat Biden porazil republikánskeho kandidáta Trumpa v prezidentských voľbách, ktoré sa konali 3. novembra 2020. Americký Kongres Bidenovo víťazstvo definitívne potvrdil v stredu. Trump dlhodobo odmietal prijať porážku a snažil sa podnikať kroky s cieľom zmeniť výsledky volieb.

Priaznivci Trumpa v stredu násilím vnikli do sídla amerického Kongresu v hlavnom meste Washington. Kongres mal v tom čase oficiálne potvrdiť víťazstvo Bidena v prezidentských voľbách. Zasadnutie prerušili a kongresmanov i novinárov evakuovali. O život prišlo viacero ľudí.

Úradujúci minister obrany Christopher Miller vo štvrtok podpísal príkazy, ktorými na 30 dní aktivoval Národnú gardu zo štátov Virgínia, Pensylvánia, New York, New Jersey, Delaware a Maryland.

Predstaviteľ ministerstva povedal, že cieľom je, aby členovia gardy pomáhali zaisťovať bezpečnosť amerického Kapitolu a okolia aj počas inaugurácie novozvoleného prezidenta Joea Bidena 20. januára.