Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Zahraničie

Trump oznámil, že v pondelok nebude vypovedať pred súdom v New Yorku

Bývalý americký prezident Donald Trump sedí na najvyššom súde v New Yorku vo štvrtok 7. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Bývalému americkému prezidentovi ani jeho synom nehrozí v prípade uznania viny väzenie. Čelia však pokute 250 miliónov dolárov a odvolaniu z manažmentu rodinnej firmy v New Yorku.

Washington 11. decembra (TASR) - Bývalý prezident USA Donald Trump v nedeľu uviedol, že v pondelok nebude vypovedať pred súdom v New Yorku v procese, v ktorom spolu s ďalšími osobami čelí obvineniam, že nadhodnotil majetok svojej rodinnej firmy, aby získal lepšie podmienky na pôžičky a poistné krytie. TASR správu prevzala z agentúry Reuters a AFP.

Trump v príspevku na sociálnej sieti svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že v tomto procese už pred súdom vypovedal a "nemá viac čo povedať okrem toho, že ide o úplný zásah do volieb".

Exprezident sa počas novembrovej výpovede pred súdom v New Yorku často vyhýbal priamym odpovediam a väčšinu času sa sťažoval na nespravodlivé zaobchádzanie, pripomína Reuters.

Trump a jeho dvaja najstarší synovia, Donald Jr. a Eric, ako aj ďalší riadiaci pracovníci spoločnosti Trump Organization sú obvinení z toho, že nadhodnocovali hodnotu majetku rodinnej firmy o miliardy dolárov.

Bývalému americkému prezidentovi ani jeho synom nehrozí v prípade uznania viny väzenie. Čelia však pokute 250 miliónov dolárov a odvolaniu z manažmentu rodinnej firmy v New Yorku.

Tento súdny proces je jedným z niekoľkých, ktorým Trump čelí v čase ďalšej kandidatúry na prezidenta Spojených štátov. Aj napriek tomu je však podľa prieskumov favoritom na zisk nominácie Republikánskej strany pre budúcoročné prezidentské voľby.