Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Trump absolvuje štátnu návštevu Británie 3.-5. júna

Na archívnej snímke americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Očakáva sa, že prezident USA zavíta do Buckinghamského paláca, kde sa stretne s britskou kráľovnou.

Washington 23. apríla (TASR) - Americký prezident Donald Trump absolvuje 3.-5. júna štátnu návštevu Británie, ktorej hostiteľom bude kráľovná Alžbeta II., pričom sa stretne aj s premiérkou Theresou Mayovou. Informoval o tom v utorok Buckinghamský palác, z vyhlásenia ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

"Prezident Spojených štátov amerických Donald Trump v sprievode svojej manželky Melanie Trumpovej prijal pozvanie od Jej Veličenstva kráľovnej Alžbety II. a uskutoční štátnu návštevu Spojeného kráľovstva od pondelka 3. júna do stredy 5. júna 2019," uviedol Buckinghamský palác.

Trump uskutočnil oficiálnu cestu do Británie i vlani v lete; nešlo však o štátnu návštevu, ktorá je charakteristická kráľovskou veľkoleposťou vrátane banketu s kráľovnou v Buckinghamskom paláci, pripomína tlačová agentúra AP.

Britská premiérka Mayová adresovala americkému prezidentovi pozvanie na štátnu návštevu už pred viac než dvoma rokmi, cesta sa však odložila pre obavy o prijatie Trumpa a pokračujúcu politickú krízu spôsobenú problematickým procesom vystúpenia Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

Trump z Británie následne odcestuje do Francúzska na spomienkové slávnosti 75. výročia vylodenia spojencov v Normandii.

Trumpova návšteva prichádza takmer rok po jeho poslednej oficiálnej návšteve monarchie, keď šéf Bieleho domu spolu so svojou manželkou Melaniou strávili s Alžbetou II. na Windsorskom hrade zhruba 45 minút.

Šéf Bieleho domu neskôr popísal kráľovnú ako "ohromnú ženu", ktorá nikdy "nespravila chybu". Trump strávil čas aj s britskou premiérkou Mayovou v jej sídle Chequers, ako aj v Kráľovskej vojenskej akadémii v Sandhurste, kde si pozreli prehliadku špeciálnych síl z Británie i Spojených štátov.