Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Trump po oslobodení v impeachmente uvažuje o zmene zamestnancov

a snímke americký prezident Donald Trump drži výtlačok novín The Washington Post s titulkom "Trump oslobodený" počas prejavu v Bielom dome vo Washingtone 6. februára 2020, archívna foto. Foto: TASR/AP

Zmeny by mohli zahŕňať odvolanie pracovníka národnej bezpečnosti, ktorý počas procesu svedčil proti Trumpovi, a výmenu súčasného šéfa kancelárie Bieleho domu.

Washington 7. februára (TASR) - Americký prezident Donald Trump po stredajšom oslobodení v oboch bodoch ústavnej žaloby uvažuje o personálnych zmenách v Bielom dome, informovala v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj oboznámený so situáciou.

Zmeny by mohli zahŕňať odvolanie pracovníka národnej bezpečnosti, ktorý počas procesu svedčil proti Trumpovi, a výmenu súčasného šéfa kancelárie Bieleho domu.

Dôstojník ozbrojených síl USA Alexander Vindman, ktorý je expertom Rady pre národnú bezpečnosť (NSC) pre Ukrajinu, bude preradený na ministerstvo obrany.

Vindman vypovedal v novembri pred výborom Snemovne reprezentantov Kongresu USA pre spravodajské služby, ktorý sa zaoberal podozreniami vznesenými voči prezidentovi Trumpovi v súvislosti s impeachmentom.

Stočlenný Senát, v ktorom majú republikáni väčšinu, najprv pomerom hlasov 52:48 rozhodol, že Trump je nevinný, pokiaľ ide o prvý článok ústavnej žaloby týkajúci sa zneužitia právomocí. Vzápätí senátori pomerom hlasov 53:47 rozhodli, že Trump je nevinný, aj pokiaľ ide o druhý článok ústavnej žaloby, ktorý sa týkal pohŕdania Kongresom.

O podaní ústavnej žaloby na Trumpa rozhodla 18. decembra Snemovňa reprezentantov, v ktorej majú väčšinu demokrati. Podanie žaloby súviselo s obvineniami, že Trump zastavil americkú vojenskú pomoc Ukrajine, aby ju donútil spustiť vyšetrovanie proti jeho možnému rivalovi v prezidentských voľbách Joeovi Bidenovi a jeho synovi Hunterovi.