Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Trump predĺžil zákaz imigrácie do USA až do konca roka

Donald Trump, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Kritici americkej vlády hodnotia obmedzenie vydávania víz ako negatívny krok, ktorý môže spomaliť zavádzanie inovácií v USA.

Washington 23. júna (TASR) - Americký prezident Donald Trump predĺžil až do konca roka platnosť zákazu vydávania víz pre zahraničných pracovníkov v niektorých kľúčových oblastiach hospodárstva. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

Trump prostredníctvom prezidentského dekrétu predĺžil v pondelok platnosť opatrenia, ktoré zaviedol 22. apríla s pôvodnou platnosťou na 60 dní.

Opatrenie, ktoré sa týka viacerých kategórií pracovníkov, malo v čase pandémie koronavírusu pomôcť zaistiť pracovné miesta pre nezamestnaných Američanov.

Trumpovým pondelňajším nariadením sa predlžuje aj zákaz vstupu na základe tzv. zelených kariet, ktoré cudzincom umožňujú dlhodobý pobyt v Spojených štátoch.

Udeľovanie víz pre kvalifikovaných pracovníkov sa bude uskutočňovať na "základe zásluh" s cieľom uprednostniť vysoko kvalifikovaných záujemcov.

Kritici americkej vlády hodnotia obmedzenie vydávania víz ako negatívny krok, ktorý môže spomaliť zavádzanie inovácií v USA. Znepokojenie prejavujú aj americké podniky, ktoré sa sťažujú na nedostatok niektorých kategórií pracovníkov.