Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Trump prijme v Bielom dome mexického prezidenta

Americký prezident Donald Trump, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Ide o prvú zahraničnú cestu mexického prezidenta od jeho inaugurácie v decembri 2018.

Mexiko 25. júna (TASR) - Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador sa začiatkom júla stretne vo Washingtone s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

Stretnutie sa má uskutočniť v spojitosti s novou obchodnou dohodou medzi USA, Mexikom a Kanadou (USMCA), ktorá nadobudne platnosť od 1. júla.

Ide o prvú zahraničnú cestu mexického prezidenta od jeho inaugurácie v decembri 2018, pripomína na svojej webovej stránke denník ABC.

Trump a López Obrador majú podľa AP dobré vzťahy aj napriek tomu, že sa názorovo líšia.

Bývalý mexický veľvyslanec v USA Arturo Sarukhán plánovanú návštevu označil za politický, volebný, diplomatický a strategický omyl. Trump sa podľa neho snaží mexického prezidenta využiť v súvislosti s novembrovými prezidentskými voľbami v USA.

Donald Trump v roku 2016 ako prezidentský kandidát povedal, že Mexičania prichádzajúci cez hranice do USA prinášajú drogy, kriminalitu a infekčné choroby, čo vyvolalo hnev u mnohých Mexičanov, pripomína AP. Po nástupe do úradu v januári 2017 Trump opakovane vyhlasoval, že dá na celých južných hraniciach USA postaviť protimigračný múr, ktorého výstavbu bude financovať Mexiko.

Trump vlani pohrozil, že uvalí na Mexiko vysoké clá, ak táto krajina nebude robiť viac pre zastavenie náporu migrantov zo Strednej Ameriky. Mexiku sa ich počet už podarilo znížiť, uvádza AP.