Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Trump sa na prokuratúre viac než 400 ráz odvolal na právo nevypovedať

Na archívnej snímke Donald Trump. Foto: TASR/AP

Prokuratúra Trumpa podozrieva, že jeho firma umelo navyšovala hodnotu svojich nehnuteľností, keď žiadala o bankové pôžičky, a znižovala, keď mala platiť dane.

New York 11. augusta (TASR) - Bývalý prezident Spojených štátov Donald Trump využil svoje právo nevypovedať pri viac než 400 otázkach prokuratúry v súvislosti s obvineniami z podvodov v jeho rodinnej firme. Vo štvrtok o tom informovali americké médiá, píše agentúra AFP.

Amerického exprezidenta v stredu štyri hodiny vypočúvali v úrade newyorskej generálnej prokurátorky Letitie Jamesovej, ktorá vyšetruje obchodné praktiky v Trumpovej firme.

Denník The Washington Post uviedol, že Trump len povedal svoje meno a potom namiesto odpovedí na otázky vyšetrovateľov o obchodoch, nehnuteľnostiach a bankových pôžičkách viac ako 400-krát odcitoval piaty dodatok ústavy, ktorý umožňuje občanom nevypovedať.

"Keď sa vaša rodina, firma a všetci vo vašom okolí stanú cieľom bezdôvodného, politicky motivovaného honu na čarodejnice, podporovaného právnikmi, prokurátormi a dezinformačnými médiami, tak nemáte inú možnosť," povedal Trump.

Prokuratúra Trumpa podozrieva, že jeho firma umelo navyšovala hodnotu svojich nehnuteľností, keď žiadala o bankové pôžičky, a znižovala, keď mala platiť dane.

Trump a jeho najstaršie deti Donald junior a Ivanka mali vypovedať ešte v júli, avšak ich výsluch odložili pre úmrtie jeho niekdajšej manželky Ivany. Trumpovci obvinenia odmietajú a považujú ich za politicky motivované.