Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Trump tvrdí,že FBI mu počas razie v Mar-a-Lago ukradol 3 cestovné pasy

Na archívnej snímke bývalý prezident Spojených štátov Donald Trump. Foto: TASR/AP

Exprezident v priebehu tohto týždňa vyslovil obavy, že keďže sám nebol v čase razie doma a nemohli byť pri nej prítomní ani jeho právnici, FBI tam mohla podstrčiť nejaké dôkazy.

Washington 16. augusta (TASR) - Bývalý americký prezident Donald Trump obvinil Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), že počas minulotýždňovej domovej prehliadky v jeho floridskom sídle v Mar-a-Lago zhabal aj jeho tri cestovné pasy. TASR správu prevzala zo stanice Sky News.

"V rámci razie v Mar-a-Lago agenti FBI ukradli moje tri pasy, jeden bol už neplatný. Je to útok na politického protivníka na takej úrovni, akú som v našej krajine nikdy predtým nevidel. Tretí svet," napísal Trump na svojej sociálnej sieti Truth Social.

Predstaviteľ amerického ministerstva spravodlivosti však pre televíziu NBC povedal, že Trumpove pasy FBI nemá, keďže ich bývalému prezidentovi vrátil.

V zverejnenom súdnom príkaze o domovej prehliadke v Trumpovom sídle sa uvádza, že razia súvisela okrem iného s podozreniami z porušenia zákona o špionáži, konkrétne nezákonného uchovávania tajných vojenských dokumentov. Americkí prezidenti totiž musia podľa zákona odovzdať všetku svoju písomnú komunikáciu a dokumenty Národnému archívu.

Denník The Wall Street Journal uviedol, že medzi 20 škatuľami s predmetmi, ktoré odniesli agenti FBI, boli zväzky fotografií, ako aj rukou napísaný príkaz na udelenie milosti spojencovi bývalého prezidenta, Rogerovi Stoneovi.

Exprezident v priebehu tohto týždňa vyslovil obavy, že keďže sám nebol v čase razie doma a nemohli byť pri nej prítomní ani jeho právnici, FBI tam mohla podstrčiť nejaké dôkazy.