Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Trump varoval, že Ameriku čakajú veľmi bolestné dva týždne

Americký prezident Donald Trump hovorí o koronavíruse vo washingtone 27. marca 2020. Americký prezident Donald Trump vydal nariadenie oprávňujúce Pentagón povolať armádnych záložných síl, aby sa aktívne podieľali na zabránení šírenia nového koronavírusu. Foto: TASR/AP

Krajina totiž zápasí s nárastom ľudí nakazených novým koronavírusom.

Washington 1. apríla (TASR) - Americký prezident Donald Trump v utorok miestneho času varoval, že Spojené štáty majú pred sebou "veľmi bolestné" dva týždne. Krajina totiž zápasí s nárastom ľudí nakazených novým koronavírusom.

"To budú veľmi bolestné, veľmi, veľmi bolestné dva týždne," povedal Trump na tlačovej konferencii v Bielom dome.

Trump označil pandémiu koronavírusu za "morovú ranu".

"Chcem, aby sa každý Američan pripravil na ťažké dni, ktoré sú pred nami," vyhlásil podľa tlačovej agentúry AFP prezident.

Trump oficiálne vydal 30-dňové pokyny pre boj proti koronavírusu a uviedol, že dodržiavanie týchto odporúčaní je "otázkou života a smrti".

Na tlačovom brífingu k pandémii vyhlásil: "Vyzývam každého občana, aby priniesol obete."

Pokyny sú podobné skorším odporúčaniam americkej administratívy, ktorých cieľom bolo za dva týždne spomaliť šírenie vírusu. Prezident však nedávno oznámil, že tieto odporúčania predĺži o ďalších 30 dní. To znamená, že sa vzdal nádeje na znovuotvorenie národnej ekonomiky do Veľkej noci, napísala tlačová agentúra AP.

V pokynoch vláda vyzýva ľudí, aby naďalej zachovávali sociálny odstup a zostali doma, ak sú chorí, a ihneď zavolali svojho lekára. Ľudí tiež v pokynoch vyzývajú, aby nechodili do reštaurácií a barov, využívali donášku jedla alebo možnosť vziať si ho so sebou domov a aby chránili starších, hoci ohrození sú aj mladí ľudia.