Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Trump vypovedal v prípade obvinení zo znásilnenia novinárky

Na archívnej snímke z 8. októbra 2022 americký prezident Donald Trump sa prihovára počas zhromaždenia v americkom Mindene. Foto: TASR/AP

Trumpovým právnikom sa roky darilo odkladať jeho súdnu výpoveď pod prísahou. Newyorský sudca však minulý týždeň ich žiadosť o ďalší odklad zamietol.

New York 20. októbra (TASR) - Bývalý americký prezident Donald Trump vypovedal v stredu pod prísahou v prípade obvinení z poškodenia dobrého mena a znásilnenia novinárky. Nie je jasné, či Trump prišiel na súd osobne, alebo odpovedal na otázky len prostredníctvom videospojenia, informovala agentúra AP.

V súčasnosti 78-ročná bývalá novinárka E. Jean Carrollová tvrdí, že ju Trump ešte v polovici 90. rokov sexuálne napadol v skúšobnej kabínke luxusného obchodného domu v New Yorku.

Exprezident ju v tejto súvislosti obvinil z klamstva a šírenia hoaxov, načo na neho Carrollová - dlhodobá prispievateľka do módneho časopisu Elle - podala žalobu pre urážku na cti. Urobila tak ešte v čase, keď úradoval v Bielom dome. Prípadom sa teraz zaoberá newyorský federálny súd.

Na archívnej snímke E. Jean Carrollová odpovedá na otázky novinárov pred budovou súdu v New Yorku.
Foto: TASR/AP


Trumpovým právnikom sa roky darilo odkladať jeho súdnu výpoveď pod prísahou. Newyorský sudca však minulý týždeň ich žiadosť o ďalší odklad zamietol.

O tom, že sa Trumpova výpoveď v stredu uskutočnila, informovala právnická kancelárka Kaplan Hecker & Fink, ktorá v spore zastupuje Carrollovú. O jej priebehu však nič bližšieho neuviedla.

Žiadne informácie o stredajšej výpovedi nezverejnili ani Trumpovi právnici. Jeho advokátka Alina Habbaová povedala len to, že jej mandant s potešením uviedol celú túto údajne politicky motivovanú kauzu na pravú mieru.

Podľa agentúry AP nie je jasné, či exprezident vypovedal osobne alebo na diaľku. Podľa jej informácií sa však Trump v stredu nachádzal na Floride, nie v New Yorku. Súdny proces vo veci by sa mal oficiálne začať vo februári budúceho roka.