Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Trump vyzval republikánov na podporu McCarthyho vo voľbách

Na archívnej snímke bývalý prezident USA Donald Trump. Foto: TASR/AP

Poslanci americkej Snemovne reprezentantov v utorok nedokázali zvoliť nového predsedu ani po troch kolách hlasovania.

Washington 4. januára (TASR) - Bývalý americký prezident Donald Trump v stredu vyzval republikánskych poslancov, aby podporili Kevina McCarthyho pri hlasovaní o obsadení funkcie predsedu Snemovne reprezentantov v Kongrese. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

"Teraz je čas, aby všetci naši skvelí republikánski poslanci v snemovni hlasovali za Kevina, uzavreli dohodu, získali víťazstvo," napísal Trump na svojej sociálnej sieti Truth Social.

Exprezident zároveň republikánov vyzval, aby "veľký triumf" nezmenili "na obrovskú a ponižujúcu porážku". "Kevin McCarthy odvedie dobrú a možno aj skvelú prácu – len pozerajte!" dodal.

Poslanci americkej Snemovne reprezentantov v utorok nedokázali zvoliť nového predsedu ani po troch kolách hlasovania.

Na zvolenie do funkcie predsedu je potrebných 218 hlasov. Líder republikánov v snemovni McCarthy v prvých troch kolách hlasovania tento počet nezískal a mal dokonca nižšiu podporu ako kandidát demokratov Hakeem Jeffries.

Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu v utorok zasadla po prvý raz v novom zložení, pričom prevahu majú republikáni. Nového predsedu sa poslancom v prvom kole hlasovania nepodarilo zvoliť prvýkrát od roku 1923.