Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Trump vyzval Rusko, aby prestalo podporovať ohavnosti Asadovho režimu

Prezident USA Donald Trump. Foto: TASR/AP

Sýrske vládne sily v nedeľu pokročili v ofenzíve voči poslednej väčšej bašte povstalcov na severozápade krajiny, keď tam obsadili ďalšie dediny a mestá okolo veľkomesta Aleppo.

Washington 17. februára (TASR) - Americký prezident Donald Trump vyzval Rusko, aby ukončilo svoju podporu pre "ohavnosti" režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. USA sú podľa neho znepokojené násilím v provincii Idlib na severozápade Sýrie, oznámil v nedeľu Biely dom. Informovala o tom agentúra AFP.

Trump v telefonáte s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom "vyjadril znepokojenie nad násilím v Idlibe v Sýrii a... tlmočil, že Spojené štáty si želajú, aby sa skončila podpora Ruska pre ohavnosti Asadovho režimu," uviedol Biely dom.

Sýrske vládne sily v nedeľu pokročili v ofenzíve voči poslednej väčšej bašte povstalcov na severozápade krajiny, keď tam obsadili ďalšie dediny a mestá okolo veľkomesta Aleppo, vyplýva z predošlých správ štátnych médií a organizácie monitorujúcej konflikt v krajine.

Vládne jednotky vedú za ruskej leteckej podpory ofenzívu v Idlibe a oblastiach susediacich provincií Aleppo a Lázikíja od decembra minulého roka.

Po nedeľňajších bojoch a rýchlom postupe majú teraz vládne sily "kontrolu nad všetkými dedinami a menšími mestami okolo Aleppa po prvý raz od roku 2012", uviedlo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR). Podľa jeho hodnotenia to režimu umožní vytlačiť džihádistov a povstalcov z okolia Aleppa a "zabezpečiť" toto mesto, ktoré bolo pred vypuknutím vojny v roku 2011 najväčším v Sýrii a tiež ekonomickou metropolou krajiny.

Štátna televízia správu potvrdila s tým, že armádne jednotky "oslobodili všetky dediny a mestečká západne od mesta Aleppo", pričom odvysielal zábery údajne zachycujúce obyvateľov Aleppa oslavujúcich postup armády.

Ofenzíva v Idlibe a okolitých oblastiach vyvolala dosiaľ najväčšiu vlnu vysídlenia obyvateľov počas občianskej vojny v Sýrii, keď pred ňou od decembra utieklo 800.000 ľudí, vyplýva z údajov OSN.

Za rovnaké obdobie bolo podľa SOHR zabitých vyše 380 civilistov.

Sýrske vládne sily, podporované Ruskom, Iránom, a libanonským šiitským hnutím Hizballáh, majú v súčasnosti pod kontrolou viac než 70 percent územia Sýrie.

Asad v nedeľu na stretnutí s predsedom iránskeho parlamentu Alím Larídžáním v Damasku podľa svojej kancelárie vyhlásil, že sýrsky ľud je "odhodlaný oslobodiť celú Sýriu".