Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Trump znova zaútočil na odborníka Fauciho a nazval ho pohromou

Na archívnej snímke americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Ľudia sú už otrávení z Fauciho, jeho rečí a zo všetkých tých idiotov, povedal Trump, hoci krajina zažíva znepokojujúci stúpajúci trend v prípadoch nákazy koronavírusom.

Washington 20. októbra (TASR) - Americký prezident Donald Trump v pondelok znova slovne zaútočil na popredného poradcu Bieleho domu v pandémii koronavírusu Anthonyho Fauciho, označil ho za "pohromu" a vyhlásil, že bude lepšie nevšímať si jeho rady.

Trump sa takto vyjadril počas hovoru s členmi svojej volebnej kampane, ku ktorému mali prístup aj televízia CNN a ďalšie americké médiá. Trump neskôr svoje výroky zopakoval na Twitteri a potom aj v rozhovore s novinármi, len 15 dní pred prezidentskými voľbami, uviedla tlačová agentúra DPA.

"Ľudia sú už otrávení z Fauciho, jeho rečí a zo všetkých tých idiotov," povedal Trump počas hovoru s členmi kampane, hoci krajina zažíva znepokojujúci stúpajúci trend v prípadoch nákazy koronavírusom.

Hovor mal posilniť morálku medzi členmi kampane, ale útoky na obľúbeného odborníka na verejné zdravie boli nevhodné, keďže títo pracovníci majú problémy rozšíriť počty spojencov. Voliči sú navyše nahnevaní tým, ako prezident rieši pandemickú krízu.

USA majú jeden z najhorších priebehov pandémie na svete a zatiaľ zaznamenali takmer 220.000 úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobované koronavírusom.

Fauci (79) sa nedávno dôrazne ohradil proti tomu, že Trumpov volebný štáb využil v platenej reklame úryvky z jeho prejavu - to vyvolalo dojem, že Fauci podporuje znovuzvolenie Trumpa za prezidenta. Expert na infekčné choroby však povedal, že je prísne nestranícky.

Najnovší Trumpov útok zrejme vyvolalo interview z predchádzajúceho večera v programe 60 Minutes, v ktorom Fauci ostro kritizoval administratívu za tvrdenie, že koniec pandémie je už blízko.

Fauci tiež povedal, že Trump sa mýli, keď prirovnáva nosenie rúška k "slabošstvu". Expert následne počas interview ukázal, ako rúško nosiť. A dodal, že ho neprekvapilo, že sa Trump nakazil koronavírusom, lebo nedodržiava sociálny odstup a nenosí tvárovú masku, dokonca ani na veľkých podujatiach, ktorých je hostiteľom.