Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Trumpova administratíva zmiernila pravidlá pre používanie mín

Na archívnej snímke americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Americký minister obrany dodal, že USA budú k používaniu mín pristupovať s veľkou obozretnosťou.

Washington 1. februára (TASR) - Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa zmiernila pravidlá na používanie protipechotných mín ozbrojenými silami Spojených štátov v určitých "výnimočných situáciách". Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

Rozhodnutie Bieleho domu predstavuje čiastočný ústup od nariadenia administratívy predchádzajúceho amerického prezidenta Baracka Obamu, podľa ktorého bolo používanie protipechotných mín obmedzené na oblasť Kórejského polostrova.

Používanie, výrobu a skladovanie protipechotných mín upravuje tzv. Ottawská dohoda, ktorej cieľom je ich úplný zákaz a odstránenie z celého sveta. K dohode sa doposiaľ pripojilo 164 štátov. Jej signatármi však okrem iných krajín nie sú Čína, Rusko a Spojené štáty.

Podľa aktivistov bojujúcich proti používaniu protipechotných mín je tento druh zbrane nebezpečný tým, že míny zostávajú ukryté v zemi aj dlhý čas po ukončení ozbrojených konfliktov a ohrozujú životy a zdravie civilistov.

"Myslím, že protipechotné míny sú dôležitým prostriedkom, ktorý naše sily potrebujú mať k dispozícii," povedal na tlačovej konferencii v súvislosti s rozhodnutím Trumpovej administratívy americký minister obrany Mark Esper, pričom dodal, že USA budú k používaniu mín pristupovať s veľkou obozretnosťou.

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) prístup USA k používaniu protipechotných mín odsúdila a označila ho za hanebný. "Budúci lídri Spojených štátov toto hanebné rozhodnutie napokon odvolajú," povedala Mary Warehamová z HRW.