Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Trumpovho poradcu Bannona obžalovali z pohŕdania Kongresom

Na archívnej snímke Steve Bannon. Foto: TASR/AP

V prípade odsúdenia Bannonovi hrozí rok za mrežami a pokuta do výšky 100.000 dolárov (87.351 eur).

Washington 13. novembra (TASR) - Dlhoročný poradca bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa Steve Bannon bol v piatok Federálnou Veľkou porotou obžalovaný z pohŕdania Kongresom, nakoľko odmietol svedčiť pred osobitným výborom Snemovne reprezentantov, vyšetrujúcim januárový útok exprezidentových prívržencov na Kapitol, oznámilo americké ministerstvo spravodlivosti.

Ako informovala na svojej webovej stránke televízna stanica NBC News, toto je prvá obžaloba svojho druhu, nakoľko ešte nikto nebol stíhaný za pohŕdanie Kongresom pri uplatňovaní si "výsady výkonnej moci". Predošlé prípady sa týkali obžalovaných, ktorých boli predvolaní svedčiť ohľadom ich služby vo vláde. Bannon, naopak, opustil svoju pozíciu v Bielom dome v roku 2017, teda ešte pred obdobím záujmu výboru Snemovne reprezentantov.

Veľká porota obvinila v piatok Bannona z pohŕdania Kongresom v dvoch veciach – vo veci odmietnutia dostaviť sa vypovedať a vo veci odmietnutia predložiť dokumenty požadované výborom.

V prípade odsúdenia Bannonovi hrozí rok za mrežami a pokuta do výšky 100.000 dolárov (87.351 eur).

Vytvorenie osobitného výboru na vyšetrovanie útoku na budovu Kapitolu vo Washingtone schválila Snemovňa reprezentantov Kongresu Spojených štátov začiatkom júla. Cieľom jeho činnosti je preskúmať úlohu exprezidenta Trumpa pri nepokojoch, účasť pravicových skupín a možné zlyhania v oblasti bezpečnostných opatrení, ktoré stovkám ľudí umožnili vniknúť do priestorov Kapitolu a ohrozovať zákonodarcov oboch komôr Kongresu. V súvislosti s nepokojmi v Kapitole zadržali takmer 600 ľudí.