Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Trussová a Macron oznámili plány na spoluprácu

Na snímke britská premiérka Liz Trussová a francúzsky prezident Emmanuel Macron počas stretnutia na summite Európskeho politického spoločenstva (EPS), na ktorom sa stretli lídri Únie a 17 nečlenských štátov na Pražskom hrade, v Prahe 6. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Británia a Francúzsko sa dohodli na posilnení spolupráce s cieľom ukončiť príchody migrantov na malých člnoch cez Lamanšský prieliv a oznámili summit na rok 2023.

Londýn 7. októbra (TASR) - Britská premiérka Liz Trussová a francúzsky prezident Emmanuel Macron oznámili plány na spoluprácu. Macron vyjadril presvedčenie, že tieto dve krajiny začnú "novú fázu" vo vzťahoch po brexite. TASR správu prevzala v piatok z webovej stránky stanice BBC.

Británia a Francúzsko sa dohodli na posilnení spolupráce s cieľom ukončiť príchody migrantov na malých člnoch cez Lamanšský prieliv a oznámili summit na rok 2023. "Máme hodnoty a históriu, preto som šťastný, že sa znovu stretneme," dodal prezident Macron.

Obe krajiny riešia v posledných rokoch viacero tém vrátane prílevu migrantov cez Lamanšský prieliv, dohodu o vojenskej spolupráci medzi Britániou, USA a Austráliu a pobrexitové opatrenia v Severnom Írsku.

Trussová Macrona označila za "priateľa". V premiérskom kresle je len od septembra na základe výsledkov volieb nového lídra Konzervatívnej strany. Počas kampane sa odmietala vyjadriť, či je Macron "priateľ alebo nepriateľ", píše BBC.

Lídri európskych krajín sa vo štvrtok zišli v Prahe na historicky prvom stretnutí Európskeho politického spoločenstva (EPC). Rokovali o energii, migráciu a bezpečnosti a osobitnú pozornosť venovali vojne na Ukrajine. Tento summit podľa Macrona vyslal "posolstvo jednoty".