Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Trussová: Británia a EÚ budú ďalej rokovať o severoírskom protokole

Na archívnej snímke Liz Trussová. Foto: TASR/AP

Vo februári má naplánované stretnutie, prvé od vlaňajšieho júna, aj spoločný výbor EÚ a Spojeného kráľovstva, ktorý má dohliadať na zavedenie a uplatňovanie dohody o brexite.

Brusel 24. januára (TASR) - Spojené kráľovstvo a Európska únia (EÚ) budú pokračovať v "intenzívnych diskusiách" s cieľom vyriešiť patovú situáciu v súvislosti s podmienkami obchodu v Severnom Írsku po brexite. Uviedla to v pondelok britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová po stretnutí s hlavným vyjednávačom EÚ pre brexit Marošom Šefčovičom na rokovaniach zameraných na dosiahnutie pokroku v otázke takzvaného severoírskeho protokolu.

V spoločnom vyhlásení dvojica uviedla, že na stretnutí vládla "konštruktívna atmosféra" a budúci týždeň sa opäť zídu.

Vo februári má naplánované stretnutie, prvé od vlaňajšieho júna, aj spoločný výbor EÚ a Spojeného kráľovstva, ktorý má dohliadať na zavedenie a uplatňovanie dohody o brexite.

Britská vláda sa snaží o podstatné zmeny severoírskeho protokolu, ktorý je súčasťou dohody o odchode Spojeného kráľovstva z Únie. Tvrdí, že bráni voľnému pohybu tovaru medzi Severným Írskom a zvyškom Spojeného kráľovstva a poškodzuje vzťahy medzi komunitami.

Napriek údajne lepšej atmosfére medzi oboma stranami po tom, ako Trussová nahradila Davida Frosta na poste hlavného britského vyjednávača, Spojené kráľovstvo zostáva nekompromisné. Brusel má obavy, že Londýn v uplynulých dňoch ešte pritvrdil svoju pozíciu k protokolu o Severnom Írsku.

Podľa nemenovaných zdrojov z Bruselu počas minulotýždňových technických rokovaní sa zástupcovia Británie zdráhali diskutovať o októbrových návrhoch EÚ, ktorých cieľom bolo zmierniť ťažkosti pri preprave tovaru z Británie do jej provincie Severné Írsko. Namiesto toho trvali na tom, že základom diskusie bude britský vládny návrh na opätovné prerokovanie protokolu, ktorý Londýn odmieta prijať.

Existuje určité podozrenie, že s možnosťou hroziaceho súboja o post lídra britskej vládnej Konzervatívnej strany, ministerka Trussová, ktorá patrí medzi popredné kandidátky, zaujme tvrdý postoj k protokolu, aby oslovila členov strany a získala ich hlasy. Podobne aj súčasný líder toryovcov a premiér Boris Johnson sa bude snažiť tvrdým postojom k protokolu získať podporu členov strany.