Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Trussová: Irán má poslednú šancu zachrániť jadrovú dohodu

Ministri zahraničných vecí skupiny G7 pózujú v odstupoch pre skupinovú fotografiu v múzeu v Liverpoole v sobotu 11. decembra 2021. Na snímke zľava taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio, francúzsky minister pre Európu a zahraničné veci Jean-Yves Le Drian, kanadská ministerka zahraničných vecí Melanie Jolyová, nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková, britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová, japonský minister zahraničných vecí Jošimasa Hajaši, minister zahraničných vecí USA Antony Blinken a európsky vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Vo Viedni sa 29. novembra po viac než päťmesačnej prestávke súvisiacej s výmenou teheránskej vládnej garnitúry obnovili rozhovory signatárov iránskej jadrovej dohody z roku 2015.

Liverpool 12. decembra (TASR) - Obnovené rozhovory o záchrane dohody o jadrovom programe Iránu sú pre Islamskú republiku poslednou šancou ukázať, že to s nukleárnou otázkou myslí naozaj vážne, povedala v nedeľu na stretnutí ministrov zahraničných vecí krajín skupiny G7 v Liverpoole šéfka britskej diplomacie vecí Liz Trussová.

"Irán má poslednú šancu na to, aby prišiel k rokovaciemu stolu so serióznym riešením tejto otázky, ktorého súčasťou musí byť aj súhlas (Teheránu) so stanovenými podmienkami," nechala sa počuť Trussová.

Vo Viedni sa 29. novembra po viac než päťmesačnej prestávke súvisiacej s výmenou teheránskej vládnej garnitúry obnovili rozhovory signatárov iránskej jadrovej dohody z roku 2015. Hasana Rúháního, umierneného centristu na poste iránskeho prezidenta, ktorý pôvodnú dohodu pred vyše šiestimi rokmi vyrokoval, nahradil totiž ultrakonzervatívec Ebráhím Raísí.

Ani minulotýždňové niekoľkodňové kolo viedenských rozhovorov však pokrok v riešení sporných otázok neprinieslo. Po vznesení nových požiadaviek zo strany Iránu sa podľa niektorých diplomatov dostali rokovania v rakúskej metropole až na pokraj úplného zlyhania. Iránska delegácia sa totiž pokúsila zmeniť text už z väčšej časti hotového návrhu spoločnej rezolúcie.

Americký prezident Joe Biden následne vo štvrtok tento týždeň varoval, že Spojené štáty chystajú prípadné ďalšie opatrenia zamerané proti Iránu. Zároveň prebehli rokovania šéfa Pentagónu Lloyda Austina s izraelským ministrom Bennym Gancom, na ktorých sa obaja v súvislosti s hrozbou zo strany Iránu dohodli na rozšírení bilaterálnej spolupráce svojich krajín.