Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Trussová má tri priority – dane, energie a zdravotníctvo

Nová britská premiérka Liz Trussová prichádza s prejavom pred Downing Street v Londýne v utorok 6. septembra 2022 po návrate z Balmoralu v Škótsku, kde ju formálne vymenovala britská kráľovná Alžbeta II. Foto: TASR / AP

Svojmu predchodcovi Borisovi Johnsonovi Trussová vyslovila uznanie za to, že Britániu vyviedol z Európskej únie, spustil očkovanie proti ochoreniu COVID-19 a "postavil sa proti ruskej agresii".

Londýn 6. septembra (TASR) - Nová britská premiérka Liz Trussová vo svojom prvom prejave vo funkcii v utorok podvečer predstavila tri priority svojej vlády. Prvou je zníženie daní, druhou boj proti energetickej kríze "spôsobenej Putinovou vojnou" na Ukrajine a treťou podpora zdravotníctva, informuje TASR.

Daňová reforma novej premiérky má pomôcť pracujúcim aj podnikom a viesť k zvýšeniu investícií. Vďaka jej reformným plánom má Británia "pracovať, budovať a rásť". Trussová je odhodlaná zabezpečiť v krajine vysoké platy aj verejnú bezpečnosť. Prisľúbila zvýšené investície po celej krajine, okrem iného aj v oblasti infraštruktúry.

Zároveň chce zaistiť energetickú bezpečnosť Británie. Sľubuje opatrenia, ktoré majú občanom pomôcť platiť čoraz drahšie energie.

V súvislosti s krízovým stavom v Národnej zdravotnej službe (NHS) uviedla, Britom chce zabezpečiť riadny prístup k zdravotnej starostlivosti, a to aj prostredníctvom hospodárskeho rastu.

Svojmu predchodcovi Borisovi Johnsonovi vyslovila uznanie za to, že Britániu vyviedol z Európskej únie, spustil očkovanie proti ochoreniu COVID-19 a "postavil sa proti ruskej agresii".

"Dejiny sa naňho budú pozerať ako na veľmi dôležitého premiéra," poznamenala.