Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Liz Trussová oficiálne odstúpila

Na snímke odchádzajúca premiérka Liz Trussová hovorí na Downing Street 10 v Londýne 25. októbra 2022. Britský kráľ Karol III. v utorok oficiálne vymenuje za britského premiéra novozvoleného lídra Konzervatívnej strany Rishiho Sunaka. Foto: TASR/AP

Demisiu a jej prijatie kráľom potvrdil vo vyhlásení Buckinghamský palác.

Londýn 25. októbra (TASR) - Odchádzajúca britská premiérka Liz Trussová predniesla v utorok pred úradom na ulici Downing Street 10 svoj posledný prejav vo funkcii, následne sa presunula do Buckinghamského paláca, kde oficiálne podala demisiu do rúk kráľa Karola III., informuje TASR.

Demisiu a jej prijatie kráľom potvrdil vo vyhlásení Buckinghamský palác.

Ako pripomenula televízia Sky News, Trussová bola vo funkcii predsedníčky vlády iba 49 dní – čo je najkratšie funkčné obdobie premiéra v britskej histórii.

Audiencia Trussovej u kráľa sa už skončila, zakrátko Karol III. prijme nového lídra Konzervatívnej strany Rishiho Sunaka, aby ho poveril zostavením novej vlády.

Trussová v prejave pripomenula, že na čele vlády stála v čase úmrtia a pohrebu kráľovnej Alžbety II. a tiež nástupu kráľa Karola III.

Zdôraznila, že pod jej vedením sa Británia stala energeticky nezávislejšou, aby nemusela byť závislá od "zlomyseľných cudzích veľmocí".

Vyzvala na zníženie daní. Išlo o jeden z hlavných bodov programu, s ktorým nastupovala do funkcie premiérky začiatkom septembra. Podľa nej tak ostane v peňaženkách ľudí viac peňazí a povedie to aj k väčšej stabilite na trhu práce.

Následne vyslovila podporu Ukrajine, ktorá čelí ruskej vojenskej agresii. "Ukrajina musí zvíťaziť a my musíme pokračovať v posilňovaní obrany našej krajiny," zdôraznila.