Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Trussová: Proruskí separatisti na Ukrajine pustili piatich Britov

Na snímke britská premiérka Liz Trussová odpovedá na otázky novinárov počas jej návštevy mrakodrapu Empire State Building v New Yorku 20. septembra 2022. Foto: TASR/AP

O prepustení desiatich zahraničných vojnových zajatcov zadržaných na Ukrajine predtým informovalo saudskoarabské ministerstvo zahraničných vecí.

Londýn 21. septembra (TASR) - Piati britskí občania zadržiavaní niekoľko mesiacov proruskými separatistami na Ukrajine boli prepustení a vracajú sa domov, oznámila v stredu britská premiérka Liz Trussová na sociálnej sieti Twitter, informuje TASR.

Medzi prepustenými je aj britský občan Aiden Aslin, ktorý bojoval ako dobrovoľník na ukrajinskej strane a súd v samozvanej Doneckej ľudovej republike ho za to odsúdil na smrť, informovala televízia CNN s odvolaním sa na štátneho tajomníka britského rezortu zdravotníctva Roberta Jenricka.

"Ďakujem ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému za jeho snahy o prepustenie zadržiavaných a tiež Saudskej Arábii za pomoc," napísala Trussová.

Zároveň vyzvala Rusko, aby prestalo s "bezohľadným zneužívaním vojnových aj civilných zajatcov na politické účely".

O prepustení desiatich zahraničných vojnových zajatcov zadržaných na Ukrajine predtým informovalo saudskoarabské ministerstvo zahraničných vecí. Medzi prepustenými boli údajne občania Spojených štátov, Británie, Švédska, Chorvátska a Maroka.

K prepusteniu vojnových zajatcov došlo po vyjednávaní, ktoré viedol saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán.