Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Trussová: Putin žiada za uvoľnenie vývozu potravín z Ukrajiny výkupné

Na archívnej snímke britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová. Foto: TASR/AP

Je úplne otrasné, že sa Putin snaží od sveta žiadať výkupné a v podstate premieňa hlad a nedostatok jedla medzi najchudobnejšími ľuďmi na svete na zbraň, uviedla Trussová

Sarajevo 26. mája (TASR) - Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová obvinila vo štvrtok ruského prezidenta Vladimira Putina, že blokádu obilia v ukrajinských prístavoch sa snaží využiť ako zámienku na zrušenie medzinárodných sankcií, ktoré Západ na Moskvu uvalil za ruskú inváziu na Ukrajinu. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Je úplne otrasné, že sa Putin snaží od sveta žiadať výkupné a v podstate premieňa hlad a nedostatok jedla medzi najchudobnejšími ľuďmi na svete na zbraň," uviedla Trussová počas návštevy Bosny a Hercegoviny.

"Jednoducho to nesmieme dopustiť. Putin musí odvolať blokádu ukrajinského obilia," dodala. Podľa šéfky britskej diplomacie by zrušenie sankcií či ich akékoľvek uvoľnenie Putina z dlhodobého hladiska len posilnili.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Andrej Rudenko v stredu uviedol, že Rusko je pripravené vytvoriť humanitárne koridory pre plavidlá prevážajúce potraviny, aby mohli opustiť Ukrajinu výmenou za zrušenie niektorých sankcií Západu.