Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Trussová, Sturgeonová a ďalší politici zagratulovali Sunakovi

Bývalý britský minister financií Rishi Sunak odchádza zo svojho domu v Londýne 24. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Bývalý britský premiér David Cameron (2010-2016) Sunakovi zagratuloval a označil ho za premiéra, ktorý krajinu prevedie cez náročné obdobie.

Londýn 24. októbra (TASR) - Odstupujúca britská premiérka Liz Trussová, škótska premiérka Nicola Sturgeonová a ďalší britskí politici v pondelok zagratulovali novému lídrovi Konzervatívnej strany Rishimu Sunakovi, ktorý sa má stať aj britským premiérom. TASR správu prevzala z ich vyjadrení na sociálnej sieti.

"Máte moju plnú podporu," napísala Trussová na sociálnej sieti Twitter.

Líderka Škótskej národnej strany (SNP) Sturgeonová napísala, že aj napriek politickým rozdielom sa bude usilovať o "konštruktívne pracovné vzťahy". Pre Škótsko sa však Sunak podľa jej slov stane "ďalším premiérom, ktorého sme nezvolili a bez pochýb by sme ho ani nevolili - ani keby sme mali príležitosť". Sunak by podľa jej vyjadrení mal vyhlásiť nové parlamentné voľby.

Bývalý britský premiér David Cameron (2010-2016) Sunakovi zagratuloval a označil ho za premiéra, ktorý krajinu prevedie cez náročné obdobie. Cameron pripomenul, že on sám už pred desaťročím predpovedal, že konzervatívci si raz zvolia prvého premiéra indického pôvodu. Sunak sa narodil v Spojenom kráľovstve, jeho rodičia však majú indický pôvod. Cameron bol lídrom konzervatívcov v rokoch 2005-2016.

Konzervatívny poslanec Matt Hancock, ktorý v minulosti pôsobil ako minister zdravotníctva i minister kultúry, napísal, že Sunak je premiér, ktorého krajina potrebuje. Novozvolenému lídrovi zagratulovali aj ďalší členovia Konzervatívnej strany, píše stanica Sky News.

Sunak sa v pondelok stal novým lídrom Konzervatívnej strany po tom, ako získal dostatočnú podporu poslancov a jeho súperka Penny Mordauntová zo súboja odstúpila. Ako líder konzervatívcov sa stane novým britským premiérom. Do úradu ho oficiálne vymenuje kráľ Karol III., ktorý zároveň prijme rezignáciu odchádzajúcej premiérky Liz Trussovej.