Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Trussová údajne minula verejné financie vo fanshope Norwichu City

Britská premiérka Liz Trussová odchádza z Downing Street 10, v piatok 23. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Z účtu ministerstva zahraničia v čase, keď ho viedla Trussová, odišlo 21. októbra na účet fanshopu najskôr 1318 libier a 21. marca 523 libier.

Londýn 25. septembra (TASR) - Britská premiérka Liz Trussová má na krku škandál. Podľa poslankyne Emily Thornberryovej minula viac ako 1800 libier z verejných prostriedkov vo fanshope futbalového klubu FC Norwich. Thornberryová uviedla obvinenia v otvorenom liste, zverejnila ho na Twitteri.

Trussová údajne minula peniaze v klubovom obchode Norwichu v čase, keď bola ministerka zahraničia. Premiérka sa netají, že je fanúšička tímu, ktorý je účastník druhej najvyššej anglickej súťaže.

Thornberryová verejne vyzvala premiérku, aby vysvetlila aj ďalšie položky vo výdavkoch, ktoré sa od septembra 2021 do júla 2022 zvýšili o 45 percent. Uviedla, že spochybňuje náklady na luxusné súkromné večere, wellness a kozmetické procedúry, veľké množstvo vína a predmetov do interiéru. Spochybnila aj 4333 libier vynaložených na dve návštevy kaderníka. "Existuje mnoho položiek a kategórií výdavkov, ktoré na prvý pohľad nie je ľahké pochopiť a zdajú sa nezvyčajné. Napríklad 1841 libier v klubovom obchode Norwichu City," napísala poslankyňa.

Z účtu ministerstva zahraničia v čase, keď ho viedla Trussová, odišlo 21. októbra na účet fanshopu najskôr 1318 libier a 21. marca 523 libier. Podľa denníka Daily Mail zatiaľ nie je známe, kto vykonal alebo objednal platby, ani čo sa za túto sumu nakúpilo.