Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Tunisania žiadali odchod prezidenta Saída

Na snímke tuniský prezident Kajs Saíd. Foto: TASR/AP

Nová ústava ustanovuje zriadenie parlamentu s veľmi obmedzenými právomocami, ktorý bude zvolený 17. decembra.

Tunis 10. decembra (TASR) - Stovky ľudí sa v sobotu zišli na protestnom zhromaždení v hlavnom meste Tunis, aby požadovali demisiu prezidenta Kaísa Saída. Táto akcia sa konala týždeň pred voľbami do parlamentu, ktorý vzhľadom na posilnenie prezidentského systému v krajine bude bez reálnych právomocí, informovala agentúra AFP.

Demonštrácia, ktorú zvolala koalícia opozičných strán Front národnej spásy, sa konala v čase vážnej hospodárskej krízy v Tuniesku poznačenej v posledných mesiacoch opakujúcim sa nedostatkom základných potravín - múky, cukru, kávy - a vysokou infláciou.

Problémy Tuniska, ktoré ťaží dlh presahujúci 100 percent jeho HDP a ktoré je už desať rokov v hospodárskom úpadku, ešte znásobila kríza vyvolaná pandémiou choroby COVID-19. Problémy spôsobila aj vojna na Ukrajine, ktorá zvyšuje náklady na dovoz obilnín a pohonných hmôt.

Medzinárodný menový fond (MMF) v októbri oznámil, že dosiahol s Tuniskom dohodu, ktorá umožňuje uvoľnenie pôžičky vo výške 1,9 miliardy dolárov výmenou za program reforiem presadených tuniskou vládou.

AFP pripomenula, že Saíd si 25. júla 2021 po mesiacoch patovej situácie na politickej scéne prisvojil všetky právomoci, pozastavil činnosť parlamentu a odvolal vládu.

O rok neskôr nechal v referende, ktoré sa vyznačovalo veľmi vysokou mierou neúčasti, schváliť novú ústavu, ktorá mu dáva rozsiahle právomoci, pričom tým môže v Tunisku ohroziť krehkú demokraciu zrodenú v prvom povstaní arabskej jari v roku 2011.

Nová ústava ustanovuje zriadenie parlamentu s veľmi obmedzenými právomocami, ktorý bude zvolený 17. decembra. Opozícia oznámila, že tieto voľby bude bojkotovať.