Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

V Tunisku protestovalo viac ako 200 sudcov a právnikov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Demonštranti skandovali heslá, ktorými žiadali obnovenie súdnej rady, a pripomínali, že ľudia v Tunisku chcú nezávislé súdnictvo.

Tunis 10. februára (TASR) - Viac ako 200 sudcov a právnikov v čiernych talároch protestovalo vo štvrtok v hlavnom meste Tuniska proti rozpusteniu Najvyššej súdnej rady, ktoré cez víkend ohlásil prezident Kajs Saíd. Informovala o tom agentúra AFP.

Tuniský prezident v nedeľu oznámil, že rozpustí zmienený nezávislý dozorný súdny orgán. K takémuto kroku pristúpil len niekoľko mesiacov po odvolaní vlády, vďaka ktorému vtedy nadobudol rozsiahle právomoci.

Demonštranti skandovali heslá, ktorými žiadali obnovenie súdnej rady, a pripomínali, že ľudia v Tunisku chcú nezávislé súdnictvo. Niektorí držali transparenty s nápismi označujúcimi Saídov krok za "porušenie práv a slobôd" a upozorňovali, že "demokracia bez nezávislého súdnictva neexistuje".

Saíd dlhodobo obviňoval Najvyššiu súdnu radu, že blokuje politicky citlivé vyšetrovania - vrátane vyšetrovania vrážd opozičných politikov z roku 2013 - a nechá sa ovplyvňovať umiernenou islamskou stranou an-Nahda, ktorú prezident považuje za nepriateľa. Táto strana patrí od zosadenia autoritárskeho prezidenta Zína Ábidína bin Alího v roku 2011 medzi najväčšie a najvplyvnejšie strany v Tunisku.

Saíd si začal 25. júla 2021 posilňovať vlastné právomoci, keď odvolal predsedu vlády a pozastavil činnosť parlamentu, čo strana an-Nahda a viaceré opozičné politické subjekty označili za prevrat. Prezident odvtedy vládne prostredníctvom dekrétov.

Kritici však prezidenta Saída obviňujú, že tlačí Tunisko späť k autokracii.

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová a veľvyslanci západných krajín v Tunisku vyzvali Saída na obnovenie činnosti Najvyššej súdnej rady.