Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Tunisko a Líbya sa dohodli na poskytnutí pomoci migrantom v pohraničí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tunisko sa postará o skupinu pozostávajúcu zo 76 mužov, 42 žien a osem detí, povedal hovorca ministerstva vnútra počas stretnutia s líbyjskými predstaviteľmi v Tunise.

Tunis 10. augusta (TASR) - Tuniské a líbyjské úrady sa dohodli, že poskytnú prístrešie stovkám migrantov, ktorí uviazli v pohraničnej oblasti. Vo štvrtok to oznámilo tuniské ministerstvo vnútra. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Svedkovia, ľudskoprávne organizácie a agentúry OSN tvrdia, že viacerých migrantov, predovšetkým z krajín subsaharskej Afriky, previezli tuniské úrady do púšte. Podľa humanitárnych organizácií v pohraničnej oblasti uviazlo celkovo približne 300 migrantov.

"Tunisko sa postará o skupinu pozostávajúcu zo 76 mužov, 42 žien a osem detí," povedal hovorca ministerstva vnútra počas stretnutia s líbyjskými predstaviteľmi v Tunise.

Migrantov v stredu podľa jeho slov premiestnili do prijímacích stredísk v mestách Tatáwín a Madanín a poskytli im zdravotnú a psychologickú starostlivosť s pomocou tuniského Červeného polmesiaca.

Na základe dohody sa Líbya ujme zvyšných 150 migrantov, uviedli humanitárne zdroje. Líbyjské ministerstvo vnútra vo štvrtok potvrdilo uzatvorenie bilaterálnej dohody s cieľom "ukončiť krízu okolo nelegálnych migrantov, ktorí uviazli v pohraničnej oblasti".

Stovky migrantov z krajín subsaharskej Afriky utiekli alebo ich vyhnali z tuniského mesta Sfax do pohraničia s Líbyou a Alžírskom po tom, čo tam 3. júla vypukli rasovo motivované nepokoje. Vyvolalo ich zabitie Tunisana v hádke medzi miestnymi obyvateľmi a migrantmi.

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) uviedla, že tuniské bezpečnostné zložky vyhostili či násilne premiestili do púštnych pohraničných oblasti s Líbyou alebo Alžírskom približne 1200 Afričanov tmavej pleti.