Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Tunisko nariadilo raziu proti mešitám pre smrť 14 vojakov

Príbuzní obetí plačú pred nemocnicou v Kasserine, kam previezli zranených a zabitých tuniských vojakov pri hraniciach s Alžírskom. Foto: TASR/AP

Tuniské ozbrojené sily viedli vojenskú kampaň na vyhnanie militantov z ich odľahlých úkrytov v hornatej oblasti pri hraniciach s Alžírskom.

Tunis 19. júla (TASR) - Tunisko začalo v sobotu zásah proti mešitám a rozhlasovým staniciam spájaných so zástancami islamistickej tvrdej línie po tom, ako militanti zabili pri hraniciach s Alžírskom 14 vojakov.

Tento krok zdôraznil podľa agentúry Reuters ťažkosti, ktorým čelí tento najsekulárnejší režim v arabskom svete v čase vzostupu hnutí konzervatívnych islamistov a militantov. Deje sa to od roku 2011, kedy revolúcia zosadila autokrata Zína Ábidína bin Alího a otvorila cestu demokracii.

Tuniské ozbrojené sily viedli vojenskú kampaň na vyhnanie militantov z ich odľahlých úkrytov v hornatej oblasti pri hraniciach s Alžírskom. Niektorí z militantov majú väzbu na teroristickú sieť al-Káida. Tento týždeň prišlo o život 14 vojakov, keď desiatky ozbrojencov s raketometmi zaútočili na dve kontrolné stanovištia v oblasti.

"Premiér (Mahdí Džumaa) sa rozhodol okamžite uzavrieť všetky mešity, ktoré nie sú pod kontrolou úradov; a tie mešity, v ktorých boli hlásené oslavy smrti vojakov," oznámila kancelária premiéra. Vláda tiež nariadila uzatvorenie rozhlasových a televíznych staníc, ako aj webových stránok, ktoré zverejňujú správy militantných skupín. Od útokov na kontrolné stanovištia zadržali viac ako 60 islamistov s väzbami na militantov.