Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Tuniský premiér odvolal ministra vnútra za zlyhania v bezpečnosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K odvolaniu šéfa tuniského rezortu vnútra došlo po tom, ako Brahím v rámci vyšetrovania potopenia plavidla prepustil desať príslušníkov bezpečnostnej stráže.

Tunis 6. júna (TASR) - Tuniský premiér Júsuf Šáhid odvolal z funkcie ministra vnútra Luftího Brahíma po jednom z najtragickejších potopení sa lode s migranmi pri pobreží tejto severoafrickej krajiny za posledné roky. Informovali o tom agentúry AP a Reuters s odvolaním sa na v stredu zverejnené vyhlásenie kancelárie tuniského prezidenta.

K odvolaniu šéfa tuniského rezortu vnútra došlo po tom, ako Brahím v rámci vyšetrovania potopenia plavidla prepustil desať príslušníkov bezpečnostnej stráže. Loď sa potopila v noci zo soboty pri pobreží mesta Sfax. Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) sa potvrdilo už 60 obetí, 52 osôb je stále nezvestných a 68 prežilo.

Agentúra AP pripomína, že šlo o dosiaľ najhoršiu štatistiku obetí, ktoré zahynuli pri pokuse preplaviť sa na lodi cez Stredozemné more z krajín severnej Afriky do Európy.

Vo vyhlásení sa príčina odvolania ministra vnútra neuvádza. Avšak podľa nemenovaného vládneho predstaviteľa dôvodom boli "bezpečnostné zlyhania", keďže na palube malej, preplnenej lode sa nachádzalo približne 180 ľudí.

Nezamestnaní Tunisania a iní Afričania sa často pokúšajú dostať na provizórnych plavidlách z Tuniska na taliansky ostrov Sicília, pripomína Reuters. Podľa IOM v období medzi 1. januárom a 30. aprílom sa na talianske pobrežie dostalo 1910 tuniských migrantov, z toho 39 žien a 307 maloletých.