Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Tunisko odsúdilo teroristický útok vo francúzskom meste Nice

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jednou z obetí útoku nožom v Bazilike Matky Božej v juhofrancúzskom meste Nice je správca tohto kostola.

Tunis 30. októbra (TASR) – Tunisko dôrazne odsúdilo štvrtkový "teroristický" útok v juhofrancúzskom meste Nice a oznámilo začatie vyšetrovania v súvislosti so správami, že páchateľom je Tunisan. Informovala o tom agentúra AFP.

„Tunisko dôrazne odsudzuje teroristický útok v Nice a vyjadruje solidaritu s vládou a obyvateľmi Francúzska," uvádza sa vo vyhlásení tuniského ministerstva zahraničných vecí.

Ministerstvo tiež zdôraznilo, že Tunisko odmieta všetky formy terorizmu a extrémizmu, pričom varovalo pred ideologickým a politickým zneužívaním náboženstiev.

Zástupca generálneho prokurátora v Tunise Muhsin Dálí informoval o "začatí vyšetrovania v súvislosti s podozreniami, že Tunisan spáchal teroristickú operáciu mimo krajiny".

Francúzska protiteroristická prokuratúra potvrdila, že páchateľom štvrtkového útoku nožom v Bazilike Matky Božej v Nice je občan Tuniska, ktorý sa dostal do krajiny z Talianska.

Šéf francúzskej protiteroristickej prokuratúry Jean-Francois Ricard na tlačovej konferencii povedal, že muž pricestoval na taliansky ostrov Lampedusa 20. septembra a 9. októbra odcestoval do Paríža.

Agentúra AFP s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu predtým uviedla, že páchateľom je 21-ročný Tunisan, ktorý pricestoval do Európy len pred niekoľkými týždňami.

Podľa AFP Tunisan, identifikovaný ako Bráhím Awsáwí, dorazil koncom septembra na taliansky ostrov Lampedusa, kde ho úrady umiestnili do karantény a neskôr prepustili s tým, že musí opustiť talianske územie. Do Francúzska pricestoval začiatkom októbra.

Ako informovali denník Le Monde, agentúra Reuters a stanica BBC, jednou z obetí útoku nožom v Bazilike Matky Božej v juhofrancúzskom meste Nice je správca tohto kostola. Ďalšej obeti, žene, útočník oddelil hlavu od tela. Oboch ich zabil vnútri baziliky. Treťou obeťou je takisto žena, ktorú útočník niekoľkokrát bodol. Žene sa podarilo utiecť a skryť sa v neďalekom bare, zraneniam však neskôr podľahla.

Páchateľ podľa starostu Nice vykrikoval "Alláhu akbar" (Boh je najväčší). Polícia ho po útoku postrelila a zadržala.