Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Pri masovom očkovaní podali v Tunisku vakcínu 550 000 ľuďom

Vojačka očkuje vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca na predmestí hlavného mesta Tunis v nedeľu 8. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Pri podobnom očkovacom dni pred dva a pol týždňom, počas ktorého boli vyzvaní na vakcináciu všetci dospelí v krajine, sa pred očkovacími centrami odohrávali dramatické scény.

Tunis 9. augusta (TASR) – V Tunisku pri celoštátnej očkovacej akcii podali v nedeľu vakcínu proti covidu viac ako 550 000 ľuďom. Oznámilo to večer tamojšie ministerstvo zdravotníctva, informovala agentúra DPA.

Na zaočkovanie vyzvali všetkých občanov vo veku nad 40 rokov. Ministerstvo zdravotníctva dúfalo, že počas vakcinačného „dňa otvorených dverí" sa príde zaočkovať milión obyvateľov severoafrickej krajiny, ktorú pandémia koronavírusu ťažko zasiahla.

Očkovacia kampaň v Tunisku dosiaľ prebiehala len pomaly. Pred nedeľou bolo v krajine proti covidu úplne zaočkovaných len osem percent z 11,5 milióna obyvateľov. Denne tam pritom hlásia 2000 až 3000 nových prípadov nákazy. Od začiatku pandémie v Tunisku zomrelo v súvislosti s covidom takmer 21.000 ľudí.

Pre nedeľňajšie hromadné očkovanie premenili na vakcinačné centrá niekoľko sto škôl a ďalších objektov. Podľa poradcu prezidenta Kajsa Saída mali ľuďom podať preparát výrobcu AstraZeneca.

Pri podobnom očkovacom dni pred dva a pol týždňom, počas ktorého boli vyzvaní na vakcináciu všetci dospelí v krajine, sa pred očkovacími centrami odohrávali dramatické scény, píše DPA. Opakovane musela zasahovať aj polícia. Vtedy však malo Tunisko nedostatočné zásoby vakcín, medzičasom dostalo takmer šesť miliónov dávok od zahraničných darcov.

Vzhľadom na zlú situáciu sa v Tunisku v uplynulých mesiacoch opakovane konali protesty proti vláde. Pred dvoma týždňami napokon prezident Saíd odvolal z funkcie premiéra a pozastavil činnosť parlamentu zatiaľ na 30 dní. Kritici to označili za prevrat.