Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Účasť v parlamentných voľbách v Tunisku neprekročila ani 9 percent

Žena odovzdala svoj hlas vo volebnej miestnosti v Tunise v sobotu 17. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Volebné miestnosti sa tam otvorili v sobotu ráno o 8.00 h a zatvorili sa o 18.00 h.

Tunis 18. decembra (TASR) - Volebná účasť počas parlamentných volieb v Tunisku dosiahla menej ako 9 percent, informuje agentúra DPA odvolávajúca sa tamojšiu volebnú komisiu.

Volebné miestnosti sa tam otvorili v sobotu ráno o 8.00 h a zatvorili sa o 18.00 h. V takmer 12-miliónovom Tunisku je približne 9.2 miliónov registrovaných voličov. Prvé výsledky volieb by mali byť známe do pondelka.

Parlamentné voľby v Tunisku sa konali presne 12 rokov po tom, čo sa na protest upálil tuniský predajca zeleniny Muhammad Buazízí. Tento jeho čin podnietil vznik prodemokratického hnutia tzv. arabskej jari.

Voľby bojkotovalo niekoľko politických strán, ktoré nesúhlasia s tuniským prezidentom Kaísom Saídom a obviňujú ho z organizovania prevratu. Vo voľbách preto chýbali najväčšie strany. O 161 kresiel v parlamente sa uchádzalo celkovo 1058 kandidátov, z nich len 120 žien.

Tuniskí voliči si vyberali parlament, ktorého právomoci značne obmedzuje nová tuniská ústava, ktorá bola schválená v júli v referende s nízkou účasťou. Saíd si touto ústavou upevnil svoju moc s cieľom posunúť Tunisko späť k prezidentskému systému. Kritici tieto kroky označujú za návrat k autokracii.

Voľby, ktoré sa konali na pozadí značnej hospodárskej krízy v krajine, tak medzi Tunisanmi vzbudili len malý záujem.