Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Tunisko hlási útok na bezpečnostné zložky, zatiaľ má jednu obeť

Ilustračné foto. Foto: Facebook Polície SR

K útoku došlo v čase, keď sa v Tunisku schyľuje k druhému kolu prezidentských volieb, ktoré sú druhými slobodnými voľbami hlavy štátu od roku 2011, keď bol zosadený dlhoročný autokrat.

Tunis 23. septembra (TASR) - Neidentifikovaný útočník v pondelok pred odvolacím súdom na severe Tuniska na smrť dobodal hliadkujúceho policajta a zranil ďalšiu osobu - príslušníka tuniskej armády. Bez ďalších podrobností o tom v pondelok informovalo tuniské ministerstvo vnútra.

Útočník bol krátko po čine zadržaný. Motív útoku v meste Bizerte zatiaľ nie je známy, dodala agentúra AFP. Ministerstvo vnútra však uviedlo, že cieľom vyšetrovania je aj zistiť, či šlo o teroristický útok.

K útoku došlo v čase, keď sa v Tunisku schyľuje k druhému kolu prezidentských volieb, ktoré sú druhými slobodnými voľbami hlavy štátu od roku 2011, keď bol zosadený dlhoročný autokrat Zín Ábidín bin Alí.

V druhom kole volieb budú proti sebe stáť profesor práva a politický outsider Kajs Saíd a väznený mediálny magnát Nabíl Karawí. Obidvaja kandidáti vo svojich volebných kampaniach uprednostnili sociálno-ekonomické otázky pred bojom proti terorizmu.

Tunisko však v roku 2015 zažilo niekoľko útokov islamistických džihádistov, v ktorých prišlo o život 72 ľudí, väčšinou zahraničných turistov a príslušníkov bezpečnostných zložiek. Útoky mali negatívny vplyv na cestovný ruch, od ktorého tuniská ekonomika závisí. Odvtedy sa síce bezpečnosť v krajine zlepšila, ale výnimočný stav vyhlásený po útokoch v roku 2015 sa opakovane predlžuje.