Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V odhade volebných výsledkov v Tunisku vedie okrajový kandidát Saíd

Tuniský prezidentský kandidát Abdal Fattáh Múrú hlasuje v 1. kole prezidentských volieb v Tunise 15. septembra 2019. V Tunisku sa v nedeľu dopoludnia začali druhé slobodné prezidentské voľby od tzv. arabskej jari z roku 2011. O priazeň približne siedmich miliónov voličov sa uchádza 26 kandidátov, výsledky sú podľa pozorovateľov úplne otvorené a očakáva sa tak neskoršie druhé kolo hlasovania. Foto: TASR/AP

Ústredná volebná komisia už podľa tlačovej agentúry AFP oznámila, že účasť v prvom kole prezidentských volieb dosiahla 45 percent.

Tunis 15. septembra (TASR) - Okrajový kandidát Kajs Saíd sa umiestnil na prvom mieste v odhadovaných výsledkoch nedeľňajších prezidentských volieb v Tunisku, pričom zrejme predbehol favorizovaného mediálneho magnáta Nabíla Karawího. Tlačová agentúra AP to uviedla s odvolaním sa na predpoveď jednej z prieskumných firiem.

Nezávislý uchádzač Saíd, ktorý je profesorom ústavného práva, by sa mal stať podľa tejto prognózy víťazom prvého kola volieb so ziskom 19,5 percenta hlasov, zatiaľ čo väznenému Karawímu predpovedajú druhú priečku so ziskom 15,5 percenta. Tretím v poradí s 11 percentami je kandidát umiernenej islamistickej Strany obrody Abdal Fattáh Múrú. V rebríčku firmy Sigma Conseil sa nenachádza medzi prvými štyrmi kandidátmi úradujúci premiér Júsuf Šáhid, ktorý bol pred voľbami takisto označovaný za favorita.

Celkove sa o funkciu prezidenta v prvom kole volieb uchádzalo 26 kandidátov. Zverejnenie predbežných oficiálnych výsledkov sa očakáva do utorka. Ak žiadny z uchádzačov nezíska viac než 50 percent hlasov, prezidentské voľby postúpia do druhého kola, ktoré sa musí konať najneskôr 3. novembra.

Ústredná volebná komisia už podľa tlačovej agentúry AFP oznámila, že účasť v prvom kole prezidentských volieb dosiahla 45 percent.

Terajšie voľby v Tunisku sú už druhými od tzv. arabskej jari z roku 2011, keď bol zosadený dlhoročný autokrat Zín Ábidín bin Alí. Uvedený odhad výsledkov je v súlade s očakávaniami pozorovateľov, že o víťazovi rozhodne až druhé kolo.

Víťaz volieb bude nástupcom prvého demokraticky zvoleného tuniského prezidenta Bádžího Káida Sabsího, ktorý zomrel 25. júla, päť mesiacov pred koncom svojho funkčného obdobia, čo viedlo k posunutiu volieb na skorší termín.